Άρθρα

Άπεπτο άμυλο. Άλλος ενας μύθος που τείνει να γίνει trend.

posted by Alexandros Rarakos May 31, 2017 0 comments

 

”Όταν βράσουμε τις πατάτες, τις βάλουμε στο ψυγείο να κρυώσουν και μετά τις καταναλώσουμε τότε παχαίνουν πολύ λιγότερο γιατι δημιουργείται άπεπτο άμυλο”. Αυτή η πρόταση διατυπώθηκε απο επαγγελματία του χώρου. Επίσης έχει ακουστεί απο αρκετούς διαιτολόγους που είναι γνωστοί στο διαδικτύου. Μάλιστα αυτή ήταν η απάντηση στο ερώτημα της δημοσιογράφου ‘’Ποια είναι τα μυστικά για να μένουμε στα κιλά μας; ‘’

Αρχικά το άπεπτο άμυλο βρίσκεται σε αρκετά προιόντα όπως τα όσπρια και τα άγουρα φρούτα. Εχει πολλά οφέλη τα οποία παραλληλίζονται με τα οφέλη των φυτικών ινών. Αλλά δεν θα σταθώ σε αυτα. Σε αυτό το άρθρο θέλω να αναλύσουμε πόσες θερμίδες κερδίζεις απο ενα τρόφιμο (π.χ. πατάτα) το οποίο θα περιμένεις να κρυώσει για να το καταναλώσεις και να πάρεις λιγότερες θερμίδες, όπως ‘’ακούγεται’’.

Ας δούμε τι λένε οι μελέτες

Ερευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 έδειξε οτι η κρύα πατάτα (μετά το μαγείρεμα) έχει περισσότερο άπεπτο άμυλο απο τη ζεστή. Εδω θέλω να αναφέρω οτι 1 γραμμάριο αμύλου έχει 4 θερμίδες ενω 1 γραμμάριο άπεπτου αμύλου 2.5 θερμίδες (Higgins 2014). Πόση είναι η περιεκτικότητα άπεπτου αμύλου στις 2 τεχνικές μαγειρέματος?

Η ζεστή πατάτα έχει 3.5 γραμμάρια άπεπτου αμύλου και η κρύα 5 γραμμάρια άπεπτου αμύλου ανά 100 γραμμάρια πατάτας (Raatz et al 2016). Δηλαδή στα 100 γραμμάρια έχεις κερδίσει λίγο περισσότερες απο 2 θερμίδες, 2!!!!!. Δηλαδή όλη η συζήτηση γίνεται για 2 θερμίδες ανα 100 γραμμάρια προιόντος? Ναι, και όμως. Βέβαια κάποιος μπορεί να πει οτι το άπεπτο άμυλο αυξάνει τον κορεσμό, ωστόσο η διαφορά είναι τόσο μικρή που είναι αδύνατο να σου προσφέρει περισσότερο κορεσμό, ακόμα και αν φας 300 και 400 γραμμάρια πατάτας.

 

Συμπέρασμα

Αλλος ένας μύθος καταρρίπτεται. Χρεος όσων αγαπούν την επιστήμη της διατροφής είναι να σταματήσουμε τη διάδοση ψευδών και ανυπόστατων θεωριών, έχουμε αρκετές μέχρι τώρα, δεν χρειαζόμαστε περισσότερες.

You may also like

Leave a Comment