Άρθρα

Πρεπει να φοβασαι τη χοληστερινη των αυγων;

posted by Theofilos Ioannidis November 6, 2016 1 Comment

 

Η χοληστερίνη (συναντάται και ως χοληστερόλη) είναι συνυφασμένη με την ιδέα ότι βλάπτει την υγεία. Αυτό συμβαίνει διότι ταυτίζουμε τα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος με τη χοληστερίνη που περιέχουν τα τρόφιμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος επηρεάζονται σε πολύ μικρό ποσοστό από την προσλαμβανόμενη μέσω της τροφής  χοληστερίνη (1).

Τι ρόλο παίζει η χοληστερόλη στον οργανισμό;

Συγκεκριμένα η χοληστερόλη αποτελεί συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών αλλά και πρόδρομο μόριο ορμονών όπως Τεστοστερόνης, Οιστρογόνων και Κορτιζόλης.

Χοληστερίνη και αυγά

Τα αυγά αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν. Υπάρχει ο μύθος ότι τα αυγά, ανεβάζουν τη χοληστερίνη στο αίμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας η οποία σε βάθος χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο η κατανάλωση αυγών δεν οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης του αίματος. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ καρδιαγγειακών νοσημάτων και εμφράγματος με την κατανάλωση αυγού σε υγιείς ενήλικες (2), (3).  Αξίζει να σας αναφέρω ότι τα στοιχεία πάρθηκαν από μια μετα-ανάλυση του 2013. Η μετα-ανάλυση αποτελεί το ισχυρότερο σε εγκυρότητα τεκμήριο στον επιστημονικό κλάδο.

Θρεπτικότητα του αυγού

Το αυγό περιέχει (USDA):

  • 90 θερμίδες
  • 6-6,5 γρ. πρωτεϊνών πολύ υψηλής βιολογικής αξίας
  • 6,8 γρ. λιπαρών (184 mg χοληστερόλης)
  • βιταμίνες του συμπλέγματος Β (4)

Το αυγό αποτελεί μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που πέρα από καλό στην υγεία μας κάνει και καλό στο πορτοφόλι. Επίσης σε χορταίνει καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες λειτουργούν θετικά στον κορεσμό. Εκτός των άλλων περιέχει αντιοξειδωτικά.

To the point

Οι διαιτολογικές συστάσεις που έχουν σαν σκοπό τον περιορισμό της κατανάλωσης αυγού δεν θα πρέπει να γενικεύονται. Είναι μόνο για συγκεκριμένα άτομα. Ο υγιής πληθυσμός που δεν έχει κίνδυνο καρδιαγγειακών, αν αυξήσει την κατανάλωση  χοληστερόλης και αυγών πιθανόν θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του (5).

 

 

You may also like

1 Comment

Οδηγός απώλειας βάρους και λίπους – Nutri-Vibes.com February 5, 2017 at 2:52 am

[…] πρωτεϊνών. Αυτά είναι ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ, ΤΑ ΑΥΓΑ. Προσοχή όσο πιο πολλά λιπαρά έχουν τα τρόφιμα αυτά […]

Reply

Leave a Comment