Άρθρα

Κάνω δίαιτα και δεν μπορώ να χάσω βάρος!

posted by Alexandros Rarakos September 2, 2017 0 comments
Γιατί σταματώ να χάνω κιλά;

“Ενώ έκανα δίαιτα και στην αρχή έχανα κιλά, τώρα σταμάτησα να αδυνατίζω”.

Γνωστό το πρόβλημα.

Θες να μάθεις που οφείλεται; Στην προσαρμογή του οργανισμού.

Ο οργανισμός του ανθρώπου τείνει να προσαρμόζετε γρήγορα σε νέες καταστάσεις ή για να το πω καλύτερα, στο νέο του περιβάλλον. Κράτα οτι, το κύριο μέλημα του οργανισμού σου είναι η επιβίωση. Έτσι όταν εσύ σταματάς να του δίνεις φαγητό νιώθει οτι κινδυνεύει. Το αποτέλεσμα είναι σιγά σιγά να ρίχνει τις “μηχανές” του (μεταβολισμό) για να σταματήσει την απώλεια βάρους και λίπους. Σκέψου πριν μερικές χιλιάδες χρόνια που ο άνθρωπος δεν έιχε πρόσβαση στη τροφή, μπορεί για μέρες να μην έτρωγε φαγητό, τότε ο οργανισμός του για να τον προστατεύσει μείωνε τον μεταβολισμό και προσαρμοζόταν στις νέες συνθήκες ζωής. Και μην νομίζεις οτι πρέπει να ανατρέξουμε πολύ πίσω, στην κατοχή οι Έλληνες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 500 θερμίδες την ημέρα! Τα γονίδια δεν έχουν αλλάξει απο τότε. Δυστυχώς ο οργανισμός δεν καταλαβαίνει οτι εσυ έχεις πρόσβαση σε οποιαδήποτε τροφή οποιαδήποτε στιγμή και απλά ρίχνεις τις θερμίδες που καταναλώνεις για να έχεις καλύτερη υγεία ή να φαίνεσαι πιο ωραίος/ωραία στην παραλία.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη γυμναστική. Αν κάνεις συνέχεια την ίδια γυμναστική θα δεις να βελτιώνεται το σώμα σου αλλά μόνο για τους πρώτους μήνες. Μετά θα παραμένει ίδιο γιατι ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Το μυστικό για συνεχή απώλεια βάρους είναι να : ΜΗΝ ΑΦΉΝΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΌΖΕΤΑΙ

 

Πως μπορείς να το κάνεις αυτό?

Υπάρχουν 3 τρόποι. Ο τελευταίος είναι ο καλύτερος, αποτελεσματικότερος και πιο διασκεδαστικός.

 

Πρώτος τρόπος

Ο πρώτος είναι μέσω της διατροφής. Μειώνεις σταδιακά τις θερμίδες σου. Ωστόσο πολλές φορές αυτό είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά για κάποιες γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν είδη μικρή ποσότητα φαγητού και η περαιτέρω μείωση μπορεί να επιβαρύνει αρκετά την ψυχολογία τους και να τις οδηγήσει σε αρκετές ΄’ ατασθαλίες’’ και πισωγυρίσματα. Οπότε αν νιώθεις οτι είδη τρως λίγο επέλεξε τους επόμενους 2 τρόπους.

 

Δεύτερος τρόπος

Αύξησε τη γυμναστική που κάνεις. Η αύξηση της γυμναστικής δημιουργεί μεγαλύτερο θερμιδικό έλλειμμα. Αύξησε τον όγκο της προπόνησης σου, την ένταση (χωρίς να μειώνεις τη διάρκεια), τη συχνότητα κλπ.

Τρίτος και πιο διασκεδαστικός τρόπος

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να χωριστεί σε 2 επιμέρους τομείς. Την οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα και την Neat (non exercise activity thermogenesis). Η neat είναι ουσιαστικά οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιούμε μεσα στην μέρα μας για την οποία χρειάζεται να παράγουμε ενέργεια με εξαίρεση την κατανάλωση φαγητού, τον ύπνο και την οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα (π.χ. γυμναστήριο). Για να γίνω πιο κατανοητός neat θεωρείται το περπάτημα μέχρι το μαγαζί που θα ψωνίσω, οι δουλειές του σπιτιού κλπ. Μελέτες των τελευταίων ετων δείχνουν οτι τα άτομα που έχουν υψηλή neat έχουν χαμηλότερο βάρος-λίπος και είναι πιο υγιείς. Ενα άτομο που κάνει καθιστική ζωή και πάει 1 ώρα γυμναστήριο την ημέρα μπορεί να καίει πολύ λιγότερες θερμίδες απο κάποιον που περπατάει λίγο μέσα στη μέρα, αποφεύγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν κάνει εργασίες που απαιτούν ενέργεια ( π.χ. δουλειές στον κήπο).

Οπότε τι προτείνω;

Αυξήστε τη neat με διασκεδαστικό τρόπο. Πηγαίνετε για περπάτημα σε ενα ωραίο μέρος ή βόλτα στα μαγαζιά, χρησιμοποιείστε όσο λιγότερο μπορείτε τα μέσα μεταφοράς ειδικά για κοντινές αποστάσεις, ανεβείτε τα σκαλιά της πολυκατοικίας με τα πόδια και γενικότερα ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ. Βάλτε διασκεδαστικές δραστηριότητες στη μέρα σας οι οποίες απαιτούν ενέργεια και θα δείτε μεγάλη διαφορά.

 

Ήξερες οτι: Ένα απο τα μυστικά της μακροζωίας και της καλής υγείας είναι τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Πριν 50 χρόνια οι Κρητικοί περπατούσαν κατά μέσο όρο 10 χιλιόμετρα την ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Μήπως δε χρειάζεται να αθλείσαι για απώλεια βάρους;

 

 

You may also like

Leave a Comment