Άρθρα

Γκρελινη: Η μοναδικη ορεξιογονος ορμονη που υπαρχει!

posted by Theofilos Ioannidis December 4, 2016 0 comments

Η γκρελίνη αποτελεί ακόμη μια ορμόνη που μπορεί να επηρεάσει την όρεξη. Συγκεκριμένα η γκρελίνη αποτελεί την μοναδική ορεξιογονο ορμόνη που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. (Οι υπόλοιπες είναι ανορεξιογόνες) Ανακαλύφθηκε το 1998-1999 και παράγεται κυρίως στο στομάχι. Τα επίπεδα της είναι αυξημένα πριν από το γεύμα και μειώνονται με την κατανάλωση της τροφής.

Δράση της Γκρελίνης

Αυξημένα επίπεδα της σηματοδοτούν και αυξημένη όρεξη στον άνθρωπο. Ακριβώς το αντίστροφο από την ορμόνη λεπτίνη. Όταν τα επίπεδα της γκρελίνης είναι αυξημένα τότε τα επίπεδα λεπτίνης είναι χαμηλά και vice versa. Στον οργανισμό μας δεν αρέσουν οι αλλαγές στο σωματικό βάρος αλλά η ομοιόσταση. Η ομοιόσταση σημαίνει ότι ο οργανισμός θέλει να παραμένει σε μια σταθερή κατάσταση χωρίς μεταβολές.

Μηχανισμός ασφαλείας

Η γκρελίνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μηχανισμός ασφαλείας. Εξελικτικά αν το δούμε, δεν ήταν πάντοτε η τροφή τόσο προσβάσιμη. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μη έχοντας πρόσβαση σε τροφή και με τα αποθέματα ενέργειας του σε μορφή λίπους να μειώνονται βρισκόταν σε κίνδυνο. Υπό τέτοιες συνθήκες τα επίπεδα της γκρελίνης ήταν ιδιαίτερα υψηλά άρα υψηλή ήταν και η όρεξη για τροφή. Όταν ο άνθρωπος έβρισκε τροφή την οποία κατανάλωνε τότε τα επίπεδα γκρελίνης έπεφταν. Μεταγευματικά η γκρελίνη μειώνεται και έχουμε αύξηση της λεπτίνης. Αυτό επέρχεται κυρίως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιο σε υδατάνθρακες (προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα).

To the point: Άλλη μια ορμόνη που αποδεικνύει ότι οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζονται από τις ορμόνες. Μια ιδέα που θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να εφαρμόσει για την πιο ομαλή μείωση του βάρους είναι η αύξηση των θερμίδων για μερικές ημέρες εφόσον δει ότι το σωματικό βάρος δεν πέφτει. Ναι μεν αυτό θα σε καθυστερήσει, ωστόσο κοιτάζοντας το δάσος και όχι το δέντρο, θα σε οδηγήσει πιο σταδιακά στην μείωση του βάρους σου.

You may also like

Leave a Comment