Άρθρα

Διαβήτης 1, ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης!

posted by Theofilos Ioannidis March 17, 2017 0 comments
Διαβήτης 1

Ο διαβήτης σαν όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον μεγάλο Έλληνα ιατρό Αρεταίο (μεγαλύτερος ιατρός μετά τον Ιπποκράτη) ο οποίος παρατήρησε τα φαινόμενα της πολυδιψίας και της πολυουρίας. Ετυμολογικά, πιθανότατα, διαβήτης σημαίνει διαβαίνω-διαπαιρνώ και αφορά τα υγρά που ουσιαστικά διαπαιρνούν το σώμα.

 

Μετά την μικρή αυτή ιστορική αναδρομή το σημερινό άρθρο αφορά τον διαβήτη 1 ή αλλιώς τον νεανικό διαβήτη. Ονομάζεται έτσι διότι σε αντίθεση με τον διαβήτη 2 ο συγκεκριμένος εμφανίζεται κυρίως σε νέους.

Η συγκεκριμένη μορφή διαβήτη είναι μια διαφορετική μορφή διαβήτη σε σχέση με τον διαβήτη 2. Η ινσουλίνη, η κύρια ορμόνη η οποία λειτουργεί μηχανιστικά στο πέρασμα της γλυκόζης από τη ροή του αίματος στο κύτταρο παράγεται σε μικρό βαθμό ή τις περισσότερες φορές δεν παράγεται καθόλου. Ο διαβήτης 1 χαρακτηρίζεται και ως μια αυτοάνοση πάθηση καθώς ο ίδιο ο οργανισμός επιτίθεται στα β-κύτταρα του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη ζημιά τους.

διαβήτης 2

Ωραία και τι έγινε άμα δεν μπαίνει η γλυκόζη στο κύτταρο;

 

Κοινά συμπτώματα είναι η δίψα, η συχνή ούρηση, και η κόπωση ωστόσο ένας αρρύθμιστός διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες ανεπανόρθωτες τόσο μικροαγγειακά όσο και μακροαγγειακά. Τα τριχοειδή αγγεία, ρετινοπάθειες (πρόβλημα στην όραση), νεφροπάθειες, διαβητική νευροπάθεια (προβλήματα στην αίσθηση της αφής), πληγές είναι μερικές από τις παθήσεις που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης.

 

Θεραπεία
Στο διαβήτη 1 για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου γίνεται συχνή μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης αλλά και χρήση ινσουλίνης. Είναι σημαντικό η χορήγηση ινσουλίνης να είναι όση χρειάζεται ούτε παραπάνω ούτε λιγότερη για την αποφυγή υπογλυκαιμικού επεισοδίου και αντίστοιχα υψηλών επιπέδων σακχάρου.

 

Τέλος, επιβάλλεται να σημειωθεί ότι, τα επίπεδα του σακχάρου δεν επηρεάζονται μόνο από την χορηγούμενη ινσουλίνη αλλά επηρεάζεται και από το είδος , την ποσότητα της τροφής, την χρονική στιγμή της ημέρας, την άσκηση και τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Διαβήτης 1

Nutri-vibes.com

You may also like

Leave a Comment