Άρθρα

Ελαιολαδο: Το ελληνικό Superfood

posted by Alexandros Rarakos October 28, 2016 0 comments

Λίγα λόγια για το ελαιόλαδο

Η σημαντικότητα του ελαιολάδου έχει αναγνωριστεί από την αρχαιότητα καθώς οι Αρχαίοι Έλληνες αναφέρονταν συχνά στις ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι βασικός πυλώνας της μεσογειακής διατροφής, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί ασπίδα έναντι πολλών ασθενειών.

 

Η αντικαρκινική του δράση

Οι Μεσογειακές χώρες έχουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τις Σκανδιναβικές χώρες, το Ηνωμένο βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ειδικότερα, παρατηρούνται μειωμένα επίπεδα εμφάνισης σε τύπους καρκίνου που συνδέονται με διατροφικούς παράγοντες, όπως καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου και του προστάτη. Εκτιμάται οτι η προσκόληση στη μεσογειακή δριατροφή μπορεί να μειώσει κατα 25% την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, 15% εμφάνιση καρκίνου του μαστού και 10% εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, του παγκρέατος και του ενδομητρίου. (1)

Σύμφωνα με μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε απο Έλληνες ερευνητές τα άτομα που έχουν υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης όλων των τύπων καρκίνου (2). Οι ευεργετικές του ιδιότητες φαίνεται να οφείλονται τόσο στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όσο και στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει.

Ενας απο τους παράγοντες που συμβάλουν στην καρκινογέννεση είναι το οξειδωτικό στρές, το οποίο δημιουργείται απο τις ελεύθερες ρίζες (3). Η υψηλή περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε αντιοξειδωτικά μειώνει το οξειδωτικό στρές. Επίσης, το κύριο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ του ελεαιολάδου, το ελαικό οξύ, δείχνει να καταστέλλει την έκφραση γονιδίων τα οποία συνδέονται με τον καρκίνο (4).

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015, ερευνητές απέδειξαν ότι η ολεοκανθάλη (συστατικό που περιέχει το ελαιόλαδο) προκαλούσε τον κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα. Σε γενικές γραμμές τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν διαφορετική δομή από τα φυσιολογικά στην εξωτερική τους μεμβράνη, κάτι που εκμεταλλεύεται η ολεοκανθάλη και τα οδηγεί σε θανάτωση (5). Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα έδειξε οτι η ολεοκανθάλη αναστέλλει την έκφραση μιας ομάδας πρωτεϊνών οι οποίες πιθανόν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αλλά και στην μετάσταση των καρκιννικών κυττάρων (6).

 

To the point

Ο καρκίνος είναι μια σύνθετη διαδικασία με πολλές υποκατηγορίες και διαφορετικούς τύπους. Προφανώς το ελαιόλαδο δεν είναι η θεραπεία έναντι του καρκίνου παρ’ όλα αυτά αποτελεί σημαντικό όπλο για την προστασία του οργανισμού σου.

Χρησιμοποιήστε το, κυρίως ωμό (π.χ. σε σαλάτα, όσπρια, ψωμί,) και όχι μαγειρεμένο καθώς λόγω θερμότητας χάνονται πολλές από τις ιδιότητες του.

 

 

You may also like

Leave a Comment