Άρθρα

Ηλεκτρονικο τσιγαρο: Να ατμιζω ή να καπνιζω;

posted by George Kilafis December 20, 2016 0 comments
Ηλεκτρομν

Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Νέα μόδα, trend;  Όλοι το έχουμε δει κάπου, όλοι ξέρουμε τι είναι. Ή μήπως όχι;

Το σημερινό άρθρο μας έρχεται από έναν εξαιρετικό συνάδελφο και φίλο, τον Κυλάφη Γιώργο. Ο Γιώργος, φοιτητής διαιτολογίας, έχει κάνει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση για το debate άτμισμα vs κάπνισμα και μας παραθέτει τι ισχύει με βάση τις έρευνες του medline.

Η μικρή ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπάρχει σαν συσκευή από το 1963 ως εφεύρεση του Herbert A. Gilbert. Είναι ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που στην απλούστερη μορφή του αποτελείται από μία πηγή ενέργειας, μπαταρία, μια αντίσταση που θερμαίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, ένα απορροφητικό υλικό, συνήθως βαμβάκι και ένα υγρό άλλοτε με νικοτίνη και γεύση, άλλοτε χωρίς.

Από το 2010 και ύστερα το ηλεκτρονικό τσιγάρο προωθείται στην αγορά σαν εναλλακτική μέθοδος πρόσληψης νικοτίνης και τελικά διακοπής καπνίσματος. Ολοένα και περισσότερο γίνεται γνωστό, μιας και πολλοί είναι εκείνοι, που στην προσπάθειά τους να κόψουν ή έστω να ελαττώσουν το κάπνισμα, στρέφονται προς το ηλεκτρονικό.

Το άτμισμα έχει τόσο υποστηρικτές, όσο και φανατικούς πολέμιους. Από τη μια οι έρευνες το θέλουν έως και 95% πιο υγιεινό από το κάπνισμα (1) και, παράλληλα, το χαμηλό κόστος, σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο, φαντάζει εύκολη λύση σε μια εποχή κρίσης για την ελληνική οικονομία. Από την άλλη, η έλλειψη απτών στοιχείων και ερευνών δημιουργούν ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια όπως: «το ηλεκτρονικό είναι χειρότερο από το κανονικό τσιγάρο». Ίσως, όχι άδικα καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Αρνητική επίδραση από την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 (2), φαίνεται πως βρέθηκαν 14 πτητικές οργανικές ενώσεις οι οποίες φαίνεται πως είναι επιβλαβείς για την υγεία. Μάλιστα, η περιεκτικότητα τους σε βενζόλιο, μεθανόλη, και αιθανόλη ήταν σε ποσότητες μεγαλύτερες από εκείνες που προβλέπονται από τον νόμο για τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ακόμη μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο NCBI το 2016 (3), δείχνει πως ο παραγόμενος ατμός του  ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει σαν συνέπεια την μείωση της μεταβολικής ικανότητας του οργανισμούτης βιωσιμότητας των κυττάρων και την αύξηση των ιντερλευκινών (κατηγορία κυτταροκινών, υπεύθυνες για την ανοσοποιητική απόκριση του οργανισμού. Η απελευθέρωσή τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα). Επιπλέον, η ποιότητα της συσκευής του ηλεκτρονικού, η ένταση θέρμανσης αλλά και το άρωμα(υγρό) παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της κυτταροτοξικότητας.

 

Θετικά οφέλη από την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με το συμβατικό.

Από την έρευνα που υπάρχει πιο πάνω (3) φαίνεται πως η κυτταροτοξηκότητα του οργανισμού αυξάνεται περισσότερο με την εισπνοή καπνού παρά με την εισπνοή ατμού.

Σύμφωνα με το PHE (Public Health England) και την επεξήγηση της καθηγήτριας του πανεπιστημίου King’s College London Ann McNeill, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι μέχρι και 95% λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό τσιγάρο μιας και οι βλαπτικές ουσίες που περιέχονται (αν περιέχονται σε όλα τα υγρά) είναι σε ποσότητες μέχρι και 5% λιγότερες σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο (1).

Με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο NCBI το 2016 (4),  φαίνεται πως άτομα νεαρής ηλικίας (13-29) δοκίμασαν ηλεκτρονικό τσιγάρο με ερεθίσματα που είχαν από στενά συγγενικά τους πρόσωπα ή από καθηγητές του σχολείου και του πανεπιστημίου τα οποία κάπνιζαν συμβατικό τσιγάρο. Η παραπάνω έρευνα αντικρούει την ευρέως διαδεδομένη άποψη πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι προθάλαμος για το συμβατικό.

To the point: Με τα παραπάνω δεδομένα και την ζυγαριά της έρευνας να γέρνει προς όφελος του ηλεκτρονικού, θα συνιστούσα την εύλογη και μέσα σε όρια χρήση του. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν, πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως το μέσο διακοπής του καπνίσματος και όχι ως συνέχεια μιας κακιάς συνήθειας.

Κυλάφης Γιώργος

You may also like

Leave a Comment