Άρθρα

Βιταμινη C και προστασια απο το κρυολογημα. Μυθος η Αληθεια?

posted by Alexandros Rarakos December 2, 2016 0 comments

Οι περισσότεροι απο εμας έχουμε ακούσει συγγενείς , φίλους και πολλούς γιατρούς να επαινούν την βιταμίνη C για την προστατευτική και θεραπευτική της δράση έναντι του κρυολογήματος. Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα, και που βασίζεται αυτή η θεωρία ?

Τι εννοούμε με τον όρο κρυολόγημα;

Τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται απο ιούς.Παρα το γεγονός οτι έχουν παρόμοια συμπτώματα με την γρίπη συνήθως είναι αρκετά ακίνδυνα(1). Συνοδεύεται απο συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος και καταρροή.

Τι είναι η Βιταμίνη C , που βρίσκεται ,και τι οφέλη έχει για την υγεία

Tι είναι η βιταμίνη C

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό. Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και μεταξύ άλλων συμβάλει στη σύνθεση του κoλλαγόνου, της καρνιτίνης και κατεχολαμινών.(3) O άνθρωπος όπως και τα περισσότερα θηλαστικά δεν έχουν την δυνατότητα να παράγουν ασκορβικό οξύ και γι’αυτό το λόγο πρέπει να λαμβάνεται απο την τροφή τους.

Ελλειψη βιταμίνης C

Η έλλειψη βιταμίνης C οδηγεί στο σκορβούτο . Τον 14ο και 15ο αιώνα το σκορβούτο ήταν πανδημία καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού , κυρίως των ναυτικών, πέθαιναν απο αυτό. Το 1757 ο James Lind έδειξε οτι ο χυμός του πορτοκαλιού και ο χυμός λεμονιού ασκούν προστατευτική δράση.(4) Αργότερα , επιστήμονες ανακάλυψαν οτι η ευεργετική δράση των 2 αυτών χυμών οφείλεται στην ύπαρξη της βιταμίνης C.

Που βρίσκεται 

Η βιταμίνη C βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα στα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Επίσης διατίθεται και σαν συμπλήρωμα διατροφής.

            Επιπλέον οφέλη για την υγεία

Έρευνες δείχνουν οτι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων(10) και την εμφάνιση υπέρτασης (11).Τέλος συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης θανατηφόρων ασθενειών, όπως καρκίνος, και κατ’ επέκταση συνδέεται με την μακροζωία. (12)

 

Θεωρία vs Πραγματικότητα

Το 1970 ο Αμερικανός νομπελίστας Linus Pauling(2) δημοσίευσε το βιβλίο ‘’Vitamin C and the Common Cold’’, στο οποίο περιγράφει τη σχέση μεταξύ βιταμίνης C και κρυολογήματος. Υποστήριζε οτι η κατανάλωση μεγάλων δόσεων βιταμίνης C (18.000 mg και πάνω) προφυλάσει τον οργανισμό απο τα κρυολόγηματα.

Αργότερα πλήθος ερευνών εξέτασε αυτή την υπόθεση αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.(6)(7)(8) Η ληψη βιταμίνης C δεν σε προφυλάσσει απο τα κρυολογήματα. Ενά άτομο που λαμβάνει βιταμίνη C έχει τις ίδιες πιθανότητες κρυολογήματος με ένα άτομο το οποίο δε λαμβάνει. Ωστόσο, η βιταμίνη C μειώνει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων (5). Τα κρυολογήματα είναι ακίνδυνα, όμως πολλές φορές είναι ενοχλητικά (λόγο των συμπτωμάτων τους π.χ. καταρροή) και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του ατόμο. Η ληψη βιταμίνης C θα μειώσει τα συμπτώματα και τη διάρκεια.

Προσθέστε στην καθημερινότητας σας φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Μην ξεχνάτε, εκτος απο τη μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, η βιταμίνη C έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Παρακάτω ακολουθούν τα φρούτα και λαχανικά που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

 

            Περιεκτικότητα φρούτων

 

Aκτινίδιο 92 (mg/100 g)
Goji Berry 73 (mg/100 g)
Παπάγια 60 (mg/100 g)
Φράουλα 59 (mg/100 g)
Πορτοκάλι 53 (mg/100 g)
Λεμόνι 53 (mg/100 g)
Ροδάκινο 48 (mg/100 g)
Πεπόνι 40 (mg/100 g)

 

            Περιεκτικότητα λαχανικών (9)

 

Πιπεριά κίτρινη ωμή 183 (mg/100 g)
Πιπεριά κόκκινη ωμή 127 (mg/100 g)
Mαιντανός 126 (mg/100 g)
Μπρόκολο ωμό 89 (mg/100 g)
Κουνουπίδι 88 (mg/100 g)
Λαχανάκι Βρυξελλών 85 (mg/100 g)
Σπανάκι 30 (mg/100 g)

*Το μαγείρεμα μπορεί να επιφέρει 10-20% απώλεια βιταμίνης C. Για παράδειγμα το κουνουπίδι πριν το μαγείρεμα περιέχει 88 mg/100g ενω μετά 72mg/100g.

 

Συμβουλές

  • Να αποθηκεύεται το φρούτα και τα λαχανικά σε δροσερό μέρος
  • Μην εκτίθεντο στον ήλιο (π.χ. στην βεράντα σας χωρίς προστασία).
  • Μην βράζετε τα λαχανικά για πολλή ώρα

 

 

To the point

           Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Οπως αναφέρθηκε, δεν μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος αλλά τη σοβαρότητα και τη διάρκεια.

Για την πρόληψη του κρυολογήματος, ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας μέσω της ισορροπημενης διατροφής,  άσκησης και επαρκή ύπνο. Τα παραπάνω θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας και θα σας προστατεύσουν οχι μόνο απο τα κρυολογήματα αλλά και απο λοιμώξεις,γρίπες και σοβαρότερες ασθένειες.

Και κάτι ακόμα: Το κρυολόγημα δεν αντιμετωπίζεται με ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ. Τα αντιβιοτικά δρουν στα κύτταρα των βακτηρίων, οι ιοί (ο σύνηθες λόγος που προκαλούνται τα κρυολογήματα) δεν έχουν κύτταρα, άρα δεν έχουν κανένα όφελος.

 

You may also like

Leave a Comment