Άρθρα

Η κυτταρίτιδα είναι γένος θηλυκού. Mέρος 1

posted by George Kilafis March 27, 2017 0 comments

ΚΥΤΤΑΡΊΤΙΔΑ! Μια λέξη, τόσα συναισθήματα ανασφάλειας

Έχω κυτταρίτιδα? Φεύγει με διατροφή? Φεύγει με γυμναστική? Δεν θα την ξεφορτωθώ ποτέ!

Οι περισσότερες γυναίκες αλλά και κάποιοι άντρες, σε μικρότερα ποσοστά, προσπαθούν να βρουν μέσα από τη διατροφή, την γυμναστική, τις πολλά υποσχόμενες κρέμες «κατά της κυτταρίτιδας» και τις ακραίες, ίσως, μεθόδους πλαστικής χειρουργικής (LASER Smoothshapes και Μεσοθεραπεία σώματος) τον καλύτερο συνδυασμό για την άμεση απομάκρυνσή της. Έχουμε όμως αναρωτηθεί ποτέ τι είναι πραγματικά η κυτταρίτιδα στην βάση της, από που ξεκινάει η πηγή του προβλήματος? Είναι άραγε μια πάθηση?

            Ορισμός κυτταρίτιδας

Θα μπορούσα να ισχυριστώ πως η κυτταρίτιδα δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια αισθητική μάστιγα. Δια ορισμού, η κυτταρίτιδα είναι μια αλλοίωση στην υφή της επιφάνειας του δέρματος που θα μπορούσε να περιγραφεί σαν φλοιός πορτοκαλιού. Είναι πιο εμφανής στους μηρούς, στα οπίσθια και ορισμένες φορές στο χαμηλότερο μέρος της κοιλιακής χώρας και των χεριών. Επιδημιολογικά, εμφανίζεται στο 85-90% των γυναικών ενώ μόλις στο 10% του ανδρικού πληθυσμού(1).

Για να καταλάβουμε καλύτερα την φύση της κυτταρίτιδας θα πρέπει να διερευνήσουμε την μικροανατομία και να δούμε έστω περιγραφικά τις στιβάδες του δέρματος. Αρχικά συναντάμε την επιδερμίδα και αμέσως κάτω από αυτήν το δέρμα. Η επόμενη στιβάδα είναι το πρώτο από τα δύο στρώματα υποδόριου λίπους. Οι στοιβάδες συγκρατούνται μεταξύ τους και «δένονται» σφιχτά με μια συνδετική πρωτεΐνη γνωστή ως κολλαγόνο. Η παρακάτω εικόνα δείχνει ακριβώς σε τι αναφέρομαι(1).

            Πως προκαλείται όμως αυτή η δερματική αλλοίωση?

Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς δημιουργείται η κυτταρίτιδα. Από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνεται πως διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν και να κάνουν πιο εμφανή τα σημεία που παρουσιάζεται. Μεταξύ των παραγόντων ως σημαντικότεροι φαίνεται να είναι οι παρακάτω:

  • Ορμονικοί παράγοντες – φαίνεται πως τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, η νοραδρεναλίνη, η προλακτίνη και οι ορμόνες του θυρεοειδή αδένα παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία κυτταρίτιδας.
  • Γενετικοί παράγοντες – τα γονίδια φαίνεται να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο μιας και μπορούν να δημιουργούν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ύπαρξη κυτταρίτιδας. Το φύλο, ο αργός μεταβολισμός, η κατανομή του λίπους στο σώμα και η μικροκυκλοφορία του αίματος φαίνεται πως επηρεάζουν το βαθμό εμφάνισης κυτταρίτιδας.
  • Διατροφή – οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών, υδατανθράκων και άλατος ενώ παράλληλα η πρόσληψη διαιτητικών (φυτικών) ινών είναι μικρή φαίνεται να έχουν πιο έντονα σημάδια κυτταρίτιδας.
  • Τρόπος ζωής – οι έρευνες δείχνουν πως σε καπνιστές, σε ανθρώπους που έχουν καθιστικό τρόπο ζωής και δεν ασκούνται ο επιπολασμός της κυτταρίτιδας είναι αρκετά μεγαλύτερος.
  • Ενδυμασία – όπως φαίνεται, τα εσώρουχα με σφιχτά λάστιχα στην περιοχή των γλουτών μπορούν να είναι λόγος εμφάνισης κυτταρίτιδας μιας και η μικροκυκλοφορία του αίματος ελαττώνεται σε μεγάλο βαθμό.

 

Γιατί όμως η κυτταρίτιδα πλήττει κατά κύριο λόγο γυναίκες?

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το φαινόμενο κυτταρίτιδα, για το που βρίσκεται και ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που επηρεάζουν την εμφάνισής της. Έτσι πλέον μπορούμε να εστιάσουμε τη σκέψη μας στον τρόπο κατανομής του λίπους στις στιβάδες δέρματος που αναφέραμε περιγραφικά πιο πάνω. Φαίνεται πως ο συνδετικός ιστός (κολλαγόνο) μεταξύ των στοιβάδων έχει διαφορετική δομή στους άντρες και στις γυναίκες. Στις γυναίκες φαίνεται πως αρχιτεκτονική του συνδετικού ιστού, μεταξύ των στοιβάδων του δέρματος, δημιουργεί μεγάλες κοιλότητες ενώ στους άνδρες φαίνεται να δημιουργεί πιο μικρές και σύνθετες κατασκευές που επιτρέπουν την καλύτερη κατανομή λίπους. Επιπλέον, στους άνδρες παρατηρείται μεγαλύτερο πάχος στους ιστούς της επιδερμίδας και του δέρματος (1).

Άλλος ένας λόγος που η κυτταρίτιδα παρουσιάζεται περισσότερο στο γυναικείο φύλλο φαίνεται να είναι τα οιστρογόνα (κύριες γυναικείες ορμόνες φύλου). Οι γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση έχουν μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα έχουν σημαντικό ρόλο στη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, με την μείωση τους παρατηρείται έλλειψη οξυγόνου και μακροθρεπτικών στους ιστούς με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου (2).

Η κυτταρίτιδα δεν είναι ασθένεια και δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί από άποψη υγείας. Είναι το αισθητικό αποτέλεσμα στο σώμα μας ως απόρροια του τρόπου ζωής που επιτάσσει η σύγχρονη πραγματικότητα. Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τρόπους αντιμετώπισης μέσα από την διατροφή, την γυμναστική και μεθόδους που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

You may also like

Leave a Comment