Άρθρα

Λεπτινη: Ο λογος που δεν λειτουργουν οι διαιτες

posted by Theofilos Ioannidis November 30, 2016 0 comments

Πολλοί πιστεύουν ότι τα πάντα στη διατροφή αφορούν την θερμιδική πρόσληψη και την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τις δραστηριότητες του καθημερινά. Αυτό που πρέπει όμως να γίνει κατανοητό είναι ότι υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την διατροφική μας συμπεριφορά.. οι ορμόνες.

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στην λεπτίνη. Μεγάλο θόρυβο, τουλάχιστον στον τομέα της διαιτολογίας, έκανε η ανακάλυψη ότι το λίπος είναι κάτι παραπάνω από αποθήκες ενέργειας. Η λεπτίνη, που ανακαλύφθηκε το 1994, εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό και η ποσότητα έκκρισης εξαρτάται από τον αριθμό των λιπιδίων αλλά και από το μέγεθος τους. Αυτό σημαίνει ότι όσο παραπάνω λίπος έχει κάποιος τόσο περισσότερη λεπτίνη θα παράγει.

Δράση της λεπτίνης:

Πριν από ένα γεύμα τα επίπεδα της λεπτίνης είναι χαμηλά ωστόσο, μετά την κατανάλωση της τροφής η συγκεκριμένη ορμόνη αυξάνεται. Η λεπτίνη λειτουργεί δίνοντας πληροφορίες στον εγκέφαλο για τον κορεσμό. Αυτό σημαίνει ότι αυξημένα επίπεδα λεπτίνης λειτουργούν κατασταλτικά για την όρεξη του ατόμου.

Από την άλλη πλευρά όταν υπάρχει έλλειψη ενέργειας τότε τα πολύ χαμηλά επίπεδα λεπτίνης (μαζί με την δράση άλλων ορμονών) οδηγούν σε αύξηση της όρεξης.

Το «παράδοξο» της λεπτίνης:

Αυτό που θα περίμενε κανείς είναι ότι επειδή τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν παραπάνω λίπος άρα και παραπάνω ποσότητες λεπτίνης, θα οδηγούνταν σε κορεσμό πολύ γρήγορα. Το παράδοξο βρίσκεται στο γεγονός ότι τα άτομα με υψηλά ποσοστά λίπους αντιμετωπίζουν αντίσταση στην παραγόμενη λεπτίνη πράγμα που εμποδίζει την δράση της. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της όρεξης καθώς η λεπτίνη δεν λειτουργεί φυσιολογικά (δηλαδή έναντι της όρεξης) στην αποτροπή του ατόμου από την υπέρ πρόσληψη ενέργειας.

Γιατί δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος:

Ένας από τους λόγους που δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος είναι επειδή η μείωση του βάρους οδηγεί σε μείωση της ποσότητας της λεπτίνης. Αυτό μπορεί να δικαιολογήσει γιατί οι δίαιτες (ειδικά προερχόμενες από μη καταρτησμένους) σε οδηγούν σε πείνα και πολλές φορές στην εγκατάλειψη της προσπάθειας και στην επαναπρόσληψη των κιλών.

To the point

Γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω πως η αυξημένη όρεξη και η μειωμένη δραστηριότητα είναι συμπτώματα και όχι η αιτία της παχυσαρκίας. Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι ορμόνες ναι μεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατροφική μας συμπεριφορά ωστόσο οι επιλογές  και οι συνήθειες μας είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την διαμόρφωση του σωματικού βάρους.

You may also like

Leave a Comment