Άρθρα

Μήπως δε χρειάζεται να αθλείσαι για απώλεια βάρους;

posted by Theofilos Ioannidis June 29, 2017 0 comments

Ακούγεται τολμηρή και ίσως και αμφίβολη τοποθέτηση ωστόσο είναι αλήθεια ότι δεν χρειάζεται να αθλείσαι για απώλεια βάρους. Τα οφέλη της άσκησης αερόβιας ή αναερόβιας είναι αναρίθμητα ωστόσο δεν μπορείς να καταφέρεις τη μείωση του βάρους σου μόνο με την άσκηση.

Οι ξένοι λένε “You cannot outrun a bad diet”

Αν το δούμε από την σκοπιά της δαπάνης θερμίδων η άσκηση δεν προσφέρει μεγάλη απώλεια ενέργειας. Αυτό βέβαια είναι κάτι που καθορίζεται από την διάρκεια και την ένταση αυτής. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε άτομα επαγγελματίες αθλητές, ούτε σε άτομα που καθημερινά γυμνάζονται για πολλές ώρες.

Είναι γεγονός πως η χρήση σύγχρονων μεταφορικών μέσων έχει κάνει μεν τη ζωή μας πιο εύκολη αλλά μειώνεται με αυτό τον τρόπο κατά πολύ η καθημερινή δαπάνη ενέργειας.

Μια ώρα γυμναστηρίου την ημέρα δεν μας κάνει αυτομάτως δραστήριους και παράλληλα η θερμιδική μείωση που προσφέρει μπορεί να καλυφθεί ίσως με ένα απλό σνακ.

 

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί γιατί κάποιος μπορεί να τρώει όσο θέλει, να μην γυμνάζεται και να μην παίρνει βάρος;

Όλοι έχουμε εκείνον τον φίλο που τον βλέπουμε να τρώει ό,τι θέλει και να μένει 70 κιλά όλο το χρόνο. Ένας σημαντικός περιορισμός σε αυτήν την τοποθέτηση είναι ότι βλέπουμε τι τρώει σε ένα γεύμα ή ίσως και σε 1 ώρα ενώ δεν βλέπουμε τι κάνει τις υπόλοιπες 23 ώρες.

Ποιο είναι το μυστικό τους;

Τα άτομα αυτά διατηρούν το βάρους τους διότι έχουν αυξημένη NEAT (non-exercise activity thermogenesis) ή αλλιώς αυξημένη δραστηριότητα που όμως δεν είναι οργανωμένη όπως για παράδειγμα 1 ώρα γυμναστήριο.

Ενδεχομένως να μην τους έχεις προσέξει αλλά ανεβοκατεβάζουν νευρικά το πόδι τους, είναι άτομα που κινούνται συνέχεια, περπατούν πολύ ή και στέκονται για ώρα όρθιοι.

Κάτι τέτοιο καίει πολλές θερμίδες!

Το συγκεκριμένο παρουσιαστικό είναι αρκετά in-built, δηλαδή είναι στον άνθρωπο, ωστόσο τώρα ξέρεις ποιο είναι το μυστικό τους που πλέον μπορείς να μιμηθείς.

Μπορεί να σου φαίνονται περίεργα όλα τα παραπάνω ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν ακόμη και standing desks (γραφεία στα οποία στέκεσαι όρθιος για να δουλέψεις) ή walking desks (γραφεία στα οποία περπατάς με λίγα χιλιόμετρα) με τα οποία μπορείς παράλληλα να δουλεύεις και να αυξήσεις τη ΝΕΑΤ άρα και τη μείωση λίπους.

Μήπως δε χρειάζεται να κάνεις άσκηση για μείωση βάρους;

Η οργανωμένη φυσική δραστηριότητα μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην μείωση του λίπους σου.

Πως αυτή λειτουργεί σαν εμπόδιο;

Μια ώρα  σκληρής προπόνησης στο γυμναστήριο/ημέρα μπορεί να σε εξαντλεί τόσο πολύ που να μειώνει κατά πολύ την μη-οργανωμένη φυσική δραστηριότητα.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνρθωποι που κάνουν οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα εξαντλούνται μετά την άσκηση μειώνοντας τα επίπεδα ενέργειας τους άρα και τα επίπεδα της μη-οργανωμένης δραστηριότητας. Αυτό το φαινόμενο ίσως αποτελεί κάποιο ρυθμιστικό μηχανισμό που έχει τις ρίζες του πολλά εκατομμύρια χρόνια πίσω, τότε που η τροφή ήταν δυσεύρετη, που θα μας κρατούσε εν ζωή.

Ελπίζω να μη σε αποθάρρυνα από το να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι ή να μη σε οδήγησα στο να σταματήσεις!

To the point: Θα σου πρότεινα αθλητική δραστηριότητα τόση ώστε να μπορείς να εκπληρώνεις τον σκοπό σου και να βελτιώνεις την ποιότητα ζωής σου.

Μπορείς να ξεκινήσεις με 2 φορές την εβδομάδα οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα και να έχεις στην καθημερινότητα σου αρκετή ποσότητα μη-οργανωμένης αθλητικής δραστηριότητας όπως περπάτημα (ακόμη και μικρές διαδρομές). Στη συνέχεια μπορείς να αυξήσεις κατά 1 τις προπονήσεις όταν νιώσεις ότι μπορείς παραπάνω.

Κάτι τέτοιο θα σου προσφέρει γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς να επηρεάζει τον τρόπο ζωής σου αρνητικά. Και αυτό είναι που θα πρέπει να σε νοιάζει. Τα αποτελέσματα.

Αν έχεις απορίες, μη διστάσεις !

You may also like

Leave a Comment