Άρθρα

Μήπως πρέπει να πίνω νερό μόνο όταν διψάω?

posted by Alexandros Rarakos March 31, 2017 0 comments

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωση νερού. Συχνά ο κόσμος μας ρωτάει πόσο νερό πρέπει να πίνει. Η πιο κλασική απάντηση που θα έχετε ακούσει είναι: 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Και εδω γεννάται η απορία. Την ίδια ποσότητα νερού χρειάζεται ενας μεγαλόσωμος άντρας 90 κιλών με μια μικρόσωμη γυναίκα 50 κιλών. Φυσικά και οχι. Οι ανάγκες για νερό διαφέρουν αρκετά ανάλογα με το άτομο. Υπάρχουν άτομα που χρειάζονται τριπλάσιες ποσότητες νερού απο κάποιον άλλο.

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται ενα άτομο εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες όπως τα κιλά, η μυική μάζα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η σωματική δραστηριότητα και άλλα πολλά.

Μπορεί το αίσθημα της δίψας να καλύψει τις ανάγκες σου?

Αρκετές μελέτες που έχουν γίνει σε αθλητές δείχνουν οτι η κατά βούληση κατανάλωση νερού η οποία βασίζεται στο αίσθημα της δίψας μπορεί να σε οδηγήσει σε επαρκή ενυδάτωση (Αrmstrong et al 2014). Αυτό σημαίνει οτι το να καταναλώνεις νερό όταν δε διψάς είναι περιττό και μάλιστα μπορεί να σου προκαλέσει υπονατριαιμία (κυρίως σε αθλητές), μια κατάσταση η οποία είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο (Noakes 2010). Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε αθλητές και γι αυτό δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον γενικό πληθυσμό. Σύφωνα με έρευνα οι μηχανισμοί που επηρεάζουν το αίσθημα της δίψας μπορει να επηρεαστούν απο διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, ασθένεια κ.α. (Stafford et al 2012).

Γνωρίζω άτομα που καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες νερού και υγρών και οι περισσότεροι απο αυτούς έχουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Οπότε με βάση τις προσωπικές μου εμπειρίες πιστεύω οτι αυτή η οδηγία (να καταναλώνεις νερό μόνο όταν διψάς) ίσως να μην είναι η καλύτερη για τον γενικό πληθυσμό.

Πόσο νερό χρειάζομαι τελικά?

Για την καλύτερη εκτίμηση των αναγκών μας θα λάβουμε υπόψιν 2 παράγοντες. Θα αναφέρουμε τη σύσταση που προτείνεται απο τους οργανισμούς και θα το συνδυάσουμε με τα μηνύματα που μας στέλνει ο οργανισμός μας (θα σας εξηγήσω παρακάτω).

Οι συστάσεις: Σύμφωνα με το Institute of Medicine πρέπει να καταναλώνεις 35ml ανα κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει οτι πρέπεει να πολλαπλασιάσεις τα κιλά σου με το 0,035. Το αποτέλεσμα πυ θα βγάλεις είναι τα λίτρα που πρέπει να καταναλώνεις. Για παράδειγμα αν είσαι 70 κιλά πρέπει να καταναλώνεις 2,45 Λίτρα [ 70x 0.035= 2,45 Λίτρα]. Βέβαια αυτή η σύσταση ίσως διαφέρει αρκετά απο τις πραγματικές σου ανάγκες ωστόσο είναι πιο αξιόπιστη απο τα 8 ποτήρια νερό.

Τα μηνύματα που μας στέλνει ο οργανισμός μας: Το πρώτο μήνυμα είναι το αίσθημα δίψας, το οποίο όπως προαναφέραμε μπορεί να επηρεαστεί απο διάφορους παράγοντες. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι το χρώμα των ούρων. Το χρώμα των ούρων είναι μια απο τις καλύτερες μεθόδους για να εκτιμήσεις τον βαθμό ενυδάτωσής σου. Δες την παρακάτω εικόνα. Όσο πιο σκούρο χρώμα έχουν τα ούρα σου τόσο πιο αφυδατωμένος είσαι.

Όποτε αν θες να υπολογίσεις τις ανάγκες σου για νερό ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

 

  • Βήμα 1ο: Πολλαπλασίασε το σωματικό σου βάρος με το 0,035

                                       Bάρος χ 0,035 = λίτρα νερό που χρειάζεσαι

  • Βήμα 2ο: Απο αυτό που βρήκες αφαίρεσε 200-300 ml γιατί και τα φαγητά έχουν νερό π.χ. το αγγούρι είναι πάνω απο 95% νερό.
  • Βήμα 3ο: Παρατήρησε το χρώμα των ούρων σου και ανάλογα πρόσθεσε ή αφαίρεσε νερό

 

Αν είσαι αθλητής

Πρέπει να προσθέσεις άλλο ένα βήμα.

Βήμα 4ο: Ζυγίσου πριν και μετά την προπόνηση και κατανάλωσε τη διαφορά κιλών σε λίτρα. Για παράδειγμα αν πριν την προπόνηση είσαι 80 κιλά και μετα 79 κατανάλωσε 1 λίτρο νερό

 

 

Εν κατακλείδι, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι η εκτίμηση των αναγκών σου με βάση τα προαναφερθέντα και η αξιολόγησή τους με βάση το αίσθημα της δίψας και το χρώμα των ούρων.

Για οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε

 

 

 

You may also like

Leave a Comment