Άρθρα

Μηπως εχει ελλειψη μαγνησιου;

posted by Theofilos Ioannidis November 11, 2016 0 comments
μαγνήσιο

Ο ρόλος του στον ανθρώπινο οργανισμό

Το μαγνήσιο είναι μικροθρεπτικό στοιχείο του οργανισμού και είναι το 4ο σε ποσότητα στοιχείο (κατιόν). Περίπου το 60% της περιεκτικότητας βρίσκεται στα οστά ενώ η υπόλοιπη ποσότητα βρίσκεται σε άλλους ιστούς. Εμπλέκεται σε τουλάχιστον 300 μεταβολικά μονοπάτια και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και διατήρηση των οστών.

 

Αλληλεπίδραση με άλλα συστατικά

Η αναφορά μου στο μαγνήσιο έγκειτε στο γεγονός ότι παρόλο που βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα και αφεψήματα στη διατροφή μας, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε έλλειψη είτε λόγω κακής θρέψης είτε λόγω της πρόσληψης μαζί με ανταγωνιστικά στοιχεία.

Καλά κατάλαβες, η πρόσληψη του μαγνησίου επηρεάζεται αρνητικά με την πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών. Συστατικά όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το κάλιο και οι πρωτεΐνες επιδρούν αρνητικά στην πρόσληψη του. Αξίζει να σας αναφέρω ότι το μαγνήσιο και ο φώσφορος μπορούν να δημιουργήσουν σύμπλοκο και να μην πάρεις ούτε το ένα, ούτε το άλλο συστατικό. Βέβαια, μην κινδυνολογώ, δεν λειτουργεί με την λογική του άσπρου μαύρου. Θα πάρεις ή δεν θα πάρεις, αλλά αξίζει να σημειωθεί η αλληλεπίδραση των στοιχείων αυτών.

Το μαγνήσιο φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα έναντι του διαβήτη τύπου 2 καθώς υψηλές ποσότητες μαγνησίου φαίνεται οτι συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου (2). Επίσης μπορεί να βοηθήσει υπερτασικά άτομα να μειώσουν τόσο την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση (3) .

 

Μπορεί να έχω έλλειψη μαγνησίου;

Καταστάσεις και πληθυσμοί που ενδέχεται να έχουν έλλειψη είναι: άτομα που έχουν συχνά εμετούς ή και διάρροιες, αλκοολικοί, χρήστες διουρητικών, άτομε με σακχαρώδη διαβήτη, άτομα με προβλήματα στον θυρεοειδή κ.α.

 

Που βρίσκεται το μαγνήσιο

Το μαγνήσιο υπάρχει στον καφέ, το τσάι, το κακάο, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα θαλασσινά κ.α.

To the point

Πολλοί σου έχουν πει οτι «δεν κάνει» γάλα στον καφέ. Σου είπε κάποιος το γιατί; Το γάλα έχει ασβέστιο άρα μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του μαγνήσιου. Η αλήθεια είναι ότι κανένας ή μάλλον σχεδόν κανένας δεν θα στο πει για το μαγνήσιο. Θα στο πει για την καφεΐνη, η οποία σε ποσότητες 300 mg (ή ~δυόμιση Freddo Espresso) μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου που υπάρχει στο γάλα.

 

Διατροφή και μεταβολισμός τομος 2 σελίδα 457

Εισαγωγή στη Διατροφή του ανθρώπου

You may also like

Leave a Comment