Άρθρα

Μηχανισμοί αύξησης των μυών

posted by Theofilos Ioannidis February 13, 2017 0 comments
αύξηση των μυών

Μηχανισμοί αύξησης των μυών

Πολλοί θα θεωρείτε ότι οι μηχανισμοί είναι κάτι που δεν χρειάζεται να ξέρετε για να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, ωστόσο κάτι τέτοιο θα το χαρακτήριζα αμφίβολη τοποθέτηση.  Αν γνωρίζεις τους μηχανισμούς, η προπόνηση σου θα γίνει πιο λειτουργική και αποτελεσματική. Μια διαφορετική, πιο κατανοητή διατύπωση του τίλτου θα ήταν: τι είναι αυτό που κάνεις τους μυς μας να μεγαλώνουν;

Υπάρχουν 3 μηχανισμοί που οδηγούν στην μυϊκή υπερτροφία.

Α) η μηχανική ένταση στους μυς
Β) το μεταβολικό στρες και
Γ) η μυϊκή φθορά που προκαλείται απο τα βάρη

Η μηχανική ένταση συνδέεται και εξαρτάται απο τα κιλά που σηκώνεις (keep your ego out). Οσο περισσότερα κιλά σηκώνεις τόσο μεγαλύτερη η μυϊκή ένταση και το ερέθισμα που δίνεις στο μυ για να μεγαλώσει. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, στο 1 RM (δηλαδή στα μέγιστα κιλά που μπορείς να σηκώσεις σε μια επανάληψη) σηματοδοτείται η υψηλότερη μηχανική ένταση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι προσπάθειες να βρίσκεσαι μόνιμα κοντά στο 1 RM μπορούν να αποφέρουν εύκολα τραυματισμό (ψάξε για σύγχρονο periodization ή και προπονητή).

 

Ο δεύτερος μηχανισμός σχετίζεται με το μεταβολικό στρες και αφορά τα byproducts της προπόνησης. Υψηλές επαναλήψεις μπορούν να οδηγήσουν σε γλυκόλυση (μια διαδικασία που το σώμα χρησιμοποιεί ως καύσιμο τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες). Ο παραπάνω μηχανισμός αφορά και την προσωρινή διόγκωση των μυών (πρήξιμο) αλλά και άλλα οφέλη της άσκησης. Ειδικότερα, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση της μυϊκής μάζας είναι η μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης που είναι αυξητικός παράγοντας (βοηθάει στον αναβολισμό, δηλαδή στο χτίσιμο μορίων).

 

Η μυϊκή φθορά-ζημιά αφορά τη φθορά των μυών από την άσκηση. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αντιληπτό είναι ότι η σύσπαση του μυός είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία μυϊκής φθοράς. Για την επίτευξη μεγαλύτερης μυϊκής φθοράς είναι δόκιμο η άρση χαμηλών φορτίων με τα οποία ο αθλούμενος θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την πλήρη κίνηση της άσκησης (full range of motion) παρά το αντίθετο, δηλαδή φορτίο το οποίο ναι μεν μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερη μηχανική ένταση αλλά πολύ πολύ μικρότερη μυϊκή φθορά (Ξαναδιάβασέ το).

Αξίζει να σημειωθεί, για τους λάτρης των προγραμμάτων του Arnold Schwarzenegger (μεγάλος όγκος προπόνησης-πολλές ασκήσεις), πως η μεγάλη μυϊκή φθορά έχει αρνητική επίπτωση όσον αφορά την υπερτροφία.

You may also like

Leave a Comment