Άρθρα

Να τρώω ή οχι πρωινό; Πως επηρεάζει την υγεία και το βάρος μου;

posted by Alexandros Rarakos March 24, 2017 0 comments

Η απάντηση είναι ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ. Εξαρτάται απο το στόχο που έχεις, απο τις συνήθεις και τα θέλω σου. Να είσαι σίγουρος οτι η αποφυγή του πρωινού δε ‘’χαλάει’’ το μεταβολισμό σου. Είτε φας πρωινό είτε οχι ο μεταβολισμός σου θα παραμείνει ίδιος.

Όσον αφορά την υγεία σου, η κατανάλωση πρωινού δε την βελτιώνει. Αυτό που θα βελτιώσει την υγεία σου είναι η συνολική ποιότητα της διατροφής σου σε βάθος χρόνου και οι συνήθειες που έχεις (αθλητισμός, μειωμένο άγχος, καλη ποιότητα ύπνου).

Οσο περνάνε τα χρόνια αρχίζουμε και αντιλαμβανόμαστε οτι η συνολική εικόνα είναι αυτή που μετράει περισσότερο και οχι αν τρώμε ανα 3 ώρες ή καταναλώνουμε καθε μέρα πρωινό. Δε μετράνε τόσο οι στιγμές των γευμάτων και οι μικρές ‘’παρασπονδίες’’ που κάνουμε. Μετράει η γενικότερη συμμόρφωση μας σε ενα υγιεινό τρόπο ζωής.

Στο θέμα μας και πάλι. Σχετικά με το πρωινό. Αν δεν πεινάς το πρωι, καλό είναι να αποφεύγεις το πρωινό (εξαιρούνται κάποιοι αθλητές, θα το αναλύσω παρακάτω). Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες οι οποίες δεν κατανάλωναν πρωινό φάνηκε οτι η προσθήκη πρωινού είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους τους (LeCheminant et al, 2017). Τι σημαίνει αυτό? Οτι όταν τρως χωρίς να πεινάς προσθέτεις βάρος. Πολύ λογικό. Είναι σίγουρο οτι αν τρώγαμε μόνο οταν πεινούσαμε η παχυσαρκία θα ήταν μια άγνωστη λέξη για τους περισσότερους ανθρώπους (και πάλι θα υπήρχε καθώς κάποιες φορές είναι γενετικοί οι λόγοι).

 

Για εσένα που πεινάς το πρωί

    Ακου το σώμα σου. Εαν θέλεις να ελέγξεις ή να μειώσεις το βάρος σου κατανάλωσε πρωινό το οποίο θα έχει αρκετή πρωτείνη και φυτικές ίνες. Σύμφωνα με έρευνες αυτός ο συνδυασμός δείχνει οτι λειτουργεί αποτελεσματικότερα στο αίσθημα κορεσμού και πείνας που νιώθεις ( στο τέλος του άρθρου θα σας προτείνω 3 επιλογές πρωινού)(Leidy and Racki 2010).

 

Για σένα που αθλείσαι.

    Αν θες να αυξήσεις το βάρος σου: προτείνω να καταναλώνεις πρωινό γιατί αν προσθέσεις τις θερμίδες του πρωινού στα επόμενα γεύματα ίσως σε κάνουν να νιώθεις πιο ‘’βαρυς’’. Επίσης κάποια άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων σε λιγότερα γεύματα μετά τα γεύματα νιώθουν υπνηλία και αδυναμία.

    Αν θες να μειώσεις το βάρος σου: Σύμφωνα με έρευνες τα περισσότερα γεύματα μπορεί να μην επηρεάζουν την απώλεια βάρους αλλά έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη διατήρηση της μυικής σου μάζας (Schoenfeld et al 2015).  Σίγουρα όταν θες να μειώσεις το βάρος σου ουσιαστικά αυτό που θελεις είναι η διατήρηση μυικής μάζας και η απώλεια λίπους είτε το θες για αγωνιστικούς είτε για αισθητικούς λόγους. Οπότε αν αθλείσαι καλύτερα να τρως πρωινό.

 

3 πρωινά

Πρωινό 1ο: Αυγά ολόκληρα και γάλα με βρώμη και μέλι ( δεν μπορώ να αναφέρω ποσότητα καθώς δεν γνωρίζω την ηλικία, το βάρος ,το ύψος και το στόχο σου) Παράδειγμα: Εγω είμαι 25 χρονών, 85 κιλά, 1.80 και έχω στόχο την αργή απώλεια λίπους και διατήρηση μυικής μάζας. Καταναλώνω 2 ολόκληρα αυγά και μια κούπα γάλα με μισή κούπα κουάκερ και 1 κ.γ. μέλι.

Πρωινό 2ο: Γιαούρτι με βρώμη, φρούτα και μέλι.

Παράδειγμα: Εγω καταναλώνω 300 γραμμάρια γιαούρτι με μισή κούπα βρώμη, 1-2 κομμένα φρούτα και 1 κ.γ. μέλι

Πρωινό 3o : Για τους βιαστικούς: Τοστ σε μαύρο ψωμί με 2 φέτες leerdamer light (ανα φέτα 7.5 γραμμάρια πρωτείνης) και 2 φέτες γαλοπούλα βραστή και 1 φρούτο.

 

Tip: Παρατήρησε πως σε επηρεάζει η κατανάλωση πρωινού. Εγω όταν αθλούμε καταναλώνω πρωινό αμέσως μετά το ξύπνημα. Οταν δεν κάνω προπόνηση, καταναλώνω λίγο αργότερα. Επίσης έχω παρατηρήσει οτι αν δεν καταναλώσω πρωινό μέχρι το μεσημέρι οδηγούμε σε υπερφαγικά επεισόδια. Αυτό όμως συμβαίνει σε εμένα. Σε άλλα άτομα η αποφυγή του πρωινού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουν άρα και καλύτερη διαχείριση του βάρους τους.

Οπότε επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός, παρατήρησε πως αντιδράς σε αυτές τις 2 περιπτώσεις και ακολούθησε την αποτελεσματικότερη στρατηγική.

Για οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε.

You may also like

Leave a Comment