Άρθρα

Ο θαυμαστός μεταβολισμός του ασβεστίου!

posted by Theofilos Ioannidis March 16, 2017 0 comments
Ασβέστιο

Η λαϊκή σοφία θέλει το γάλα ως μια από τις πιο σημαντικές τροφές, ιδίως στην παιδική μας ηλικία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τη φράση “πιες το γάλα σου για να ψηλώσεις”. Κατά μια έννοια είναι απόλυτα σωστή. Για τη δημιουργία μέγιστης οστικής μάζας η οποία επιτυγχάνεται κοντά στα 25 έτη απαιτείται ασβέστιο που υπάρχει άφθονο στο γάλα και είναι αρκετά βιοδιαθέσιμο για τον οργανισμό λόγω της ύπαρξης της λακτόζηςΑσβέστιο.

 

Η σύσταση για τους ενήλικες φτάνει τα 1000 mg ασβεστίου και οι κατευθυντήριες γραμμές συστήνουν 2 -3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.

 

 

 

Υπάρχουν δύο συστήματα μεταβολισμού του ασβεστίου.

1. Ο πρώτος ενεργοποιείται όταν δεν έχουμε υψηλή ποσότητα στη διατροφή μας <400 mg και λαμβάνει χώρα στο δωδεκαδάκτυλο και στο εγγύς τμήμα της νήστιδας ενώ μεταφέρεται μέσω μιας πρωτεΐνης η οποία ονομάζεται καλβιδίνη. Το σύστημα μεταφοράς απορρόφησης ασβεστίου ενεργοποιείται επίσης στο θηλασμό και στην παιδική ηλικία κατά την ανάπτυξη (Η μέθοδος αυτή χρειάζεται ενέργεια για να επιτευχθεί και είναι μια κορεστή διαδικασία).

Ασβέστιο

Πηγές ασβεστίου

2. Ο δεύτερος μηχανισμός απορρόφησης λαμβάνει χώρα σε όλο το μήκος του λεπτού εντέρου (κυρίως στη νήστιδα και στον ειλεό). Σε αντίθεση με τον προηγούμενο, ο συγκεκριμένος δεν υφίσταται κορεσμό. Η ποσότητα ασβεστίου που απορροφάται εξαρτάται από την παροχή ασβεστίου. Αυξημένη πρόσληψη άρα και αυξημένη απορρόφηση μέχρι ένα επίπεδο.

 

Ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου είναι: Φυτικές ίνες, Φυτικό οξύ, Οξαλικό οξύ, υπερβολικές ποσότητες μαγνήσιου και ψευδαργύρου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στην απορρόφηση του ασβεστίου βοηθούν: βιταμίνη D, σάκχαρα, αλκοόλ, πρωτεΐνες και λακτόζη.

 

To the point: Αυτό που μπορείτε να κρατήσετε από το άρθρο είναι ότι ο οργανισμός είτε έχει μεγάλη πρόσληψη είτε όχι θα πάρει το ασβέστιο που χρειάζεται ακόμη και από τα ίδια του τα οστά. Στον πρώτο μηχανισμό και κατά την περίοδο της ανάπτυξης η απορρόφηση του ασβεστίου μπορεί να φτάσει εως και 75%. Κλείνοντας, όπως έλεγε και ένας καθηγητής μου, η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί μήτε μάτην (Αριστοτέλης) ή ότι η φύση δεν κάνει κάτι ούτε ατελές ούτε μάταια.

 

ασβέστιο

Being Skeptical

You may also like

Leave a Comment