Άρθρα

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για να αδυνατίσεις;

posted by Alexandros Rarakos June 25, 2017 0 comments

Υπάρχουν πολλές γνωστές δίαιτες οι οποίες υπόσχονται ‘’θαύματα’’. Ολες έχουν πολλούς περιορισμούς καθώς απευθύνονται σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και δεν είναι εξατομικευμένες.

Για παράδειγμα σε συμβουλεύουν να φας άφθονο κρέας και λαχανικά αλλά καθόλου υδατάνθρακα. Αυτή η δίαιτα αυτομάτως σου έχει αποκλείσει πάνω απο το 50% των προιόντων που βρίσκονται στην αγορά. Άλλη γνωστή δίαιτα σε συμβουλεύει να τρως μέχρι το απόγευμα. Έχεις σκεφτεί πόσες θερμίδες καταναλώνεις μετά το απόγευμα? Απο 500 μέχρι 2000. Αρα εύκολα δημιουργείς θερμιδικό έλλειμμα, στις περισσότερες περιπτώσεις. Συμπερασματικά, όλες οι γνωστές δίαιτες που απευθύνονται στη μάζα έχουν τεράστιους περιορισμούς με σκοπό να επιτύχουν το θερμιδικό έλλειμμα που απαιτείται.

 

Ποια είναι τελικά η καλύτερη δίαιτα?

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες εξέτασε αυτό το ερώτημα. Μελέτησε την αποτελεσματικότητα των πιο διαδεδομένων προγραμμάτων διατροφής και συμπέρανε οτι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους (1). Κατέληξε οτι:

Η πιο επιτυχημένη διατροφη είναι αυτή που μπορείς να ακολουθήσεις για αρκετό καιρό με απαραίτητη προυπόθεση να υπάρχει θερμιδικό έλλειμμα. Δηλαδή οι θερμίδες που καταναλώνεις να είναι λιγότερες απο αυτές που ”καις”.

Αν εσυ μπορείς να ακολουθήσεις ευκολότερα πρωτεινική δισατροφή, τότε με αυτή έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες αδυνατίσματος. Αντιθέτως, αν σου αρέσουν γεύματα με υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, πατάτες) είναι αδύνατο να μείνεις προσκολλημένος σε μια πρωτεινική διατροφή η οποία θα αποκλείει αυτά τα τρόφιμα.

Οπότε φρόντισε να καταναλώνεις τροφές που σου αρέσουν και να διατηρείς αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο. Ο θερμικός περιορισμός είναι η θεμελιώδης προϋπόθεση κάθε επιτυχούς στρατηγικής απώλειας βάρους, είτε αυτή επιτυγχάνεται μειώνοντας το λίπος ή τους υδατάνθρακες.

Το θερμιδικό έλλειμμα είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στην απώλεια βάρους, όχι το είδος της δίαιτας.

 

 

You may also like

Leave a Comment