Άρθρα

Ποιος ειπε οτι τα μεταλλαγμενα βλαπτουν την υγεια

posted by Alexandros Rarakos November 20, 2016 0 comments

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή αλλιώς GMOs. Τρόφιμα τα οποία έχουν το ‘’DNA’’ που εμείς θέλουμε! Φρούτα που δεν μαυρίζουν, τρόφιμα που δε χαλάνε. Τι είναι πραγματικά τα GMOs; Πρέπει να τα καταναλώνουμε και πως επηρεάζουν την υγεία μας;

Τι είναι τα GMOs;

Τα GMOs είναι τα τρόφιμα τα οποία προέρχονται απο γενετικά τροποποιημένους σπόρους. Το DNA των οργανισμών τροποποιείται με σκοπό την έκφραση κάποιων πρωτεινών οι οποίες θα δώσουν ιδιότητες που δεν υπήρχαν φυσικά στον σπόρο (1).

Παράδειγμα! Μήλα που δε μαυρίζουν, μέσω της μείωσης των ενζύμων που προκαλούν αμαύρωση. Πατάτες που παράγουν λιγότερο ακρυλαμίδιο κατά το μαγείρεμα (το ακρυλαμίδιο φαίνεται να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο). Ρύζι με βήτα-καροτένιο, μια πρόδρομη ένωση της Βιταμίνης Α. Σπόροι σόγιας που έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα. Πλέον, το 90% της καλλιεργήσιμης σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένη (3).

Τι έχουμε τελικά; Έχουμε τρόφιμα τα οποία έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία και είναι πιο φθηνά (λόγω αύξησης της παραγωγής). Είναι όμως ασφαλή;

Οι υποστηρικτές των GMOs είναι συνήθως επιστήμονες οι οποίοι βασίζονται σε αποτελέσματα ερευνών. Αυτοί που αντιτίθενται είναι συνήθως οργανώσεις (Greenpeace) οι οποίες βασίζονται σε υποθέσεις. Υποστηρίζουν οτι τα GMOs μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και να προκαλέσουν προβλήματα στους καταναλωτές. Ναι ίσως, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία.

Γενικότερα δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων (6). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατανάλωση GMOs δεν ενέχει κινδύνους(7). Οτιδήποτε μεταβάλει το φυσικό μας περιβάλλον το εκλαμβάνουμε ως απειλή. Ίσως τα GMOs δεν είναι απειλή, αλλά ευκαιρία.

Πως επιδρούν στον άνθρωπο οι τροφές που προέρχονται απο ζωα που καταναλώνουν GMOs;

Δεν παρατηρείται καμία διαφορά στο κρέας και στα προιόντα που προέρχονται από τα ζώα, όπως αυγά. Επιπρόσθετα, το DNA και οι ‘’καινούριες΄ πρωτείνες που υπάρχουν στις ζωοτροφές δεν ανιχνεύονται στα τρόφιμα. Τα αποτελέσματα δείχνουν οτι οι GMOs που υπάρχουν στις ζωοτροφές δεν μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου (4)(5).

 

To the point

Μέχρι τώρα, τα στοιχεία δείχνουν οτι η κατανάλωση GMOs δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία μας. Ωστόσο, αν είστε κάτοικοι Ευρωπαικών χωρών δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα, καθώς η Ευρωπαική Ένωση κρατάει επιφυλακτική στάση ακόμα και δεν επιτρέπει την ανεξέλεγκτη χρήση τους.

You may also like

Leave a Comment