Άρθρα

Πως η ελλειψη βιταμινης D επηρεαζει την υγεια μας

posted by Alexandros Rarakos November 2, 2016 1 Comment

Λίγα λόγια για την Βιταμίνη D

Η Βιταμίνη D , γνωστή και ως Βιταμίνη του ήλιου, είναι μια λιποδιαλυτή Βιταμίνη. Η παραγωγή της διεγείρεται από την έκθεση μας στον ήλιο. Υπάρχει σε μικρή ποσότητα σε κάποια τρόφιμα όπως τα αυγά, τα ψάρια και το συκώτι.

Θα περίμενε κανείς οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών να έχουν επαρκείς ποσότητες Βιταμίνης D (λόγω ηλιοφάνειας). Ωστόσο αυτή η υπόθεση είναι εσφαλμένη και ίσως μας έχει οδηγήσει στην αμέλεια της εξέτασης. Τα άτομα που ζουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν καλύτερα επίπεδα Βιταμίνης D σε σχέση με άτομα που ζουν στις μεσογειακές χώρες. Σύμφωνα με μελέτη το 47% των εφήβων στην Ελλάδα εμφανίζουν έλλειψη (1).

Ποιος είναι ο κύριος ρόλος της ;

H Βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Συμβάλει στην μεταλλοποίηση των οστών για αυτό και η έλλειψη της σχετίζεται με

  • ραχίτιδα στα παιδιά(αδύναμα-παραμορφομένα οστά)
  • οστεομαλακία(μαλακά οστά) στους ενηλίκους
  • και οστεοπόρωση (απώλεια οστών) σε άτομα μεγαλύτερη ηλικίας.

 

Πως θα λάβω επαρκή ποσότητα Βιταμίνης D;

Συστήνεται να εκτίθεσαι 10-15 λεπτά την ημέρα στον ήλιο. Η Καλύτερη ώρα είναι 10:00 π.μ. με 3:00 μ.μ. Ωστόσο, η παραγωγή Βιταμίνης D διαφέρει ανάλογα με το χρώμα ( οι σκουρόχρωμοι χρειάζονται περισσότερη ώρα) και την ηλικία (όσο αυξάνεται η ηλικία μειώνεται η αποτελεσματικότητα του οργανισμού για τη σύνθεση της).

 

Μερικά απο τα οφέλη της Βιταμίνης D

  1. Βελτιώνει την υγεία των οστών

H Βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου και του φωσφόρου, 2 από τα βασικότερα δομικά συστατικά των οστών. Η έλλειψη της σχετίζεται με ραχίτιδα σε παιδιά (αδύναμα-παραμορφομένα οστά), οστεομαλακία στους ενηλίκους και οστεοπόρωση σε άτομα μεγαλύτερη ηλικίας.

  1. Προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Η έλλειψη Βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (2).

  1. Πιθανόν να προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη

Η λήψη Βιταμίνης D συνδέεται με μειωμένα επίπεδα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 (3). Επίσης, στοιχεία δείχνουν οτι η ανεπάρκεια της οδηγεί σε μειωμένη έκκριση ινσουλίνης (4).

  1. Μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Η παθοφυσιολογία της κατάθλιψης είναι άγνωστη. Η Βιταμίνη D δείχνει να μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε ασθενείς με σοβαρά κλινικά συμπτώματα ωστόσο ο μηχανισμός παραμένει άγνωστος (5).

 

To the point

Η έλλειψη D έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες. Δεν τις έχω αναφέρει καθώς τα στοιχεία δεν επαρκούν και χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

Τα ποσοστά των ατόμων που εμφανίζουν ανεπάρκεια είναι πολύ ψηλά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Το παράδοξο είναι οτι στην Ελλάδα η εξέταση δεν είναι σε αυτό που ονομάζουμε γενική αίματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά άτομα να έχουν έλλειψη και να μην το γνωρίζουν.

 

You may also like

1 Comment

Τι θα πρόσεχα αν ήμουν Vegan! – Nutri-Vibes.com December 13, 2016 at 2:49 pm

[…] Βιταμίνη D αποτελεί ακόμη ένα μικροθρεπτικό στοιχείο στο οποίο […]

Reply

Leave a Comment