Άρθρα

Διαβήτης 2, μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης!

posted by Theofilos Ioannidis March 13, 2017 0 comments
διαβήτης 2

Ο διαβήτης τύπου 2 ξεκάθαρα αποτελεί μια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της προοδευτικότητας. Στο πρώτο στάδιο παρατηρείται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη αποτελεί το κλειδί για να μπει η γλυκόζη από τη ροή του αίματος στο κύτταρο. Σε αυτό το στάδιο οι ασθενείς παρουσιάζουν αντίσταση στην περιφέρεια δηλαδή στους μυς μετά την κατανάλωση γεύματος.

 

διαβήτης 2

Ο λόγος αποτυχίας στην δράση της ινσουλίνης στον υποδοχέα (receptor) είναι περίπλοκος ενώ δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Ως εκ τούτου, την αποτυχία δηλαδή της εισόδου της γλυκόζης στο κύτταρο παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα μη εστεροποιημένων λιπαρών στο αίμα που εστεροποιούνται στο ήπαρ και στους υποδόριους ιστούς. Η κλινική αυτή εικόνα οδηγεί σε παχυσαρκία, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία. Τα λιπαρά οξέα ευθύνονται για την έκκριση φλεγμονωδών παραγόντων που οδηγούν στη δημιουργία αθηροσκλήρωσης (πλάκα εντός της αρτηρίας) και εν κατακλείδι σε καρδιοπάθειες. Άλλες κλινικές παθήσεις ως αποτέλεσμα των μακροαγγειακών δυσλειτουργιών είναι η καρδιακή προσβολή, ακρωτηριασμός, στεφανιαία νόσος κ.α.. Σε αυτό το στάδιο η ινσουλίνη ΥΠΕΡ- παράγεται από τα Β κύτταρα έτσι ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να διατηρούνται σταθερά.

 

 

διαβήτηςΣτάδιο 2

Στα επόμενα χρόνια τα παγκρεατικά β-κύτταρα εξουθενώνονται και η έκκριση της ινσουλίνης μειώνεται. Εξαιτίας της μειωμένης έκκρισης της ινσουλίνης τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά. Η γλυκόζη αίματος ή HbA1c παραμένουν ελαφρώς υψηλά.

Στάδιο 3

Κλινικός διαβήτης

Ακόμη μεταγενέστερα χρονικά. Η έκκριση της ινσουλίνης από τα β-κύτταρα μειώνεται περισσότερο και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένα. Η κλινική εικόνα φανερώνει μικροαγγειακές επιπλοκές όπως ρετινοπάθειες, νεφροπάθειες, νευροπάθειες. Αυτό το στάδιο παρουσιάζει την τοξικότητα του σακχάρου.

You may also like

Leave a Comment