Άρθρα

Πως ο ύπνος επηρεάζει το βάρος σου

posted by Alexandros Rarakos November 12, 2016 2 Comments

Ο ανεπαρκής ύπνος είναι συχνό φαινόμενο στο δυτικό κόσμο. Είναι γεγονός οτι οι άνθρωποι πλέον κοιμούνται λιγότερο. Πολλές φορές, ο περιορισμός του ύπνου θεωρείται αξιοθαύμαστη συμπεριφορά καθώς συνδέεται με αυξημένη παραγωγικότητα. Έχεις αναλογιστεί ποτέ σε τι βαθμό επηρεάζει την καθημερινότητα σου;

Το πως αισθάνεσαι όταν είσαι ξύπνιος, εξαρτάται εν μέρη απο το πως κοιμάσαι. Ο επαρκής ύπνος μας αναζωογονεί σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου μας κάνει να νιώθουμε πιο κουρασμένοι, αδύναμοι, ευέξαπτοι και θλιμμένοι. Κάτι που μπορεί να μην ξέρεις είναι οτι ύπνος επηρεάζει το βάρος σου και τη διάθεση σου για φαγητό.

 

Πως ο ύπνος επηρεάζει το βάρος σου;

Ο ύπνος ‘’αναστατώνει’’ τις ορμόνες σου που συνδέονται με την κατανάλωση φαγητού. Όταν δεν κοιμάσαι καλά αυξάνεται η γκρελίνη, η ορμόνη που αυξάνει την όρεξη, και μειώνεται η λεπτίνη, η ορμόνη που σου προκαλεί κορεσμό (1). Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός σου προσπαθεί να αναπληρώσει την ενέργεια που χάθηκε από τον ύπνο. Άρα, καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από οτι χρειάζεσαι και ταυτόχρονα νιώθεις πιο πεινασμένος.

Άλλη μια ορμόνη που επηρεάζεται από τον ύπνο είναι η ινσουλίνη. Οι απότομες διακυμάνσεις της μπορούν να σε οδηγήσουν στην κατανάλωση γλυκών και ίσως σε μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους (2).

Όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι, η έλλειψη ύπνου αυξάνει το αίσθημα ικανοποίησης και ανταμοιβής που νιώθουμε από την κατανάλωση κάποιου γεύματος (3). Τα άτομα με διαταραγμένο ύπνο, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού λόγω απόλαυσης και όχι λόγω πείνας. Τολμώ να πω, οτι μια τέτοια συμπεριφορά δείχνει στοιχεία εθισμού (4).

Τόσο οι ορμονικές αλλαγές όσο και οι αλλαγές στην ψυχολογία μπορούν να μας οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση θερμίδων. Επιπρόσθετα, λόγω κούρασης μειώνεται η όρεξη μας για άθληση ή για κάποια άλλη σωματική δραστηριότητα. Έτσι δημιουργείται ένα περιβάλλον που είναι  ευνοϊκό για αύξηση βάρους και εχθρικό για απώλεια.

 

To the point

Παρόλο που ο ύπνος είναι βασικός πυλώνας για την υγεία μας, οι περισσότεροι δεν του δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Αν σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου, ο ύπνος θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

 

You may also like

2 Comments

Μανος December 15, 2016 at 8:01 pm

Και πως μπορούμε να το φτιάξουμε αυτό;;

Reply
Alexandros Rarakos December 17, 2016 at 9:10 pm

Καλησπέρα Μάνο

Αρχικά θα πρέπει να κοιμάσαι 7,5-8,5 ώρες την ημέρα. Στη συνέχεια πρέπει να παρατηρήσεις την ποιότητα του ύπνου σου. Αν έχεις πολύ άγχος ή κάποιο άλλο ψυχολογικό βάρος η ποιότητα του ύπνου σου μπορεί να μην είναι καλή. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Για παρα΄δειγμα, πολλά άτομα έχουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου όταν καταναλώνουν μεγάλα γεύματα αργά το βράδυ. Αυτό εξαρτάται απο εσένα. Σε μελλοντικά άρθρα θα αναφερθούμε στους τρόπους με τους οποίους μπορείς να βελτιώσεις τπν ύπνο σου.

Καλή συνέχεια

Reply

Leave a Comment