Άρθρα

Πόσος ήλιος είναι καλός για την υγεία μας;

posted by Alexandros Rarakos March 10, 2017 0 comments

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Ελληνικό πληθυσμό βρέθηκε οτι τους χειμερινούς μήνες το 47% των εφήβων είχαν έλλειψη. Παρά το γεγονός οτι η Ελλάδα είναι μια χώρα με αρκετή ηλιοφάνεια, στοιχεία των τελευταίων χρόνων δείχνουν οτι 1 στους 2 Ελληνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα απο τα φυσιολογικά. Δεδομένου οτι στη χώρα μας πολύ λίγα τρόφιμα περιέχουν Βιταμίνη D, η κύρια πηγή σύνθεσής της βιταμίνης είναι η ηλιακή ακτινοβολία.

Γενικότερα, η έλλειψη Βιταμίνης D συνδέεται με αρκετές ασθένειες και επιπλοκές του οργανισμού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξεις σε προηγούμενο άρθρο μας.

Η έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ενα μεγάλο debate μεταξύ επιστημόνων υγείας καθώς απο τη μια η υπεριώδης ακτινοβολία βοηθάει στη σύνθεση της Βιταμίνης D απο την άλλη συμβάλει στην ανάπτυξη μελανώματος (καρκίνου του δέρματος) και στη γήρανση του δέρματος.

 

Πόση ώρα έκθεσης στην ήλιο απαιτείται για την πρόσληψη βιταμίνης D αλλά ταυτόχρονα είναι ασφαλής για το δέρμα μας?

 Εγκαύματα και προστασία του δέρματος

Σύμφωνα με Ισπανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε απο το 2003 μέχρι το 2010 ο ιδανικός χρόνος έκθεσης στον ήλιο εξαρτάται κυρίως απο την εποχή. Τα στοιχεία δείχνουν οτι τον Ιούλιο ο χρόνος που απαιτείται για την πρόκληση εγκαύματος είναι 30 λεπτά. Αυτό σημαίνει οτι η έκθεσή σας στον ήλιο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 29 λεπτά (χωρίς αντηλιακό). Ωστόσο, τον Ιανουάριο μπορείς να παραμείνεις στον ήλιο για 150 λεπτά καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πολλή λιγότερη (1).

Συμβουλή: Τους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλία μη μένετε αρκετή ώρα χωρίς αντηλιακό. Μόλις βρείτε το μέρος που θα κάτσετε αφαιρέστε τα ρούχα σας και μείνετε με το μαγιο για 5 λεπτά. Μετά βάλτε αντηλιακό. Η γήρανση του δέρματος είναι κάτι μη αντιστρέψιμο. Πολλές φορές καθόμαστε για ώρες κάτω απο τον ήλιο για να μαυρίσουμε, οι περισσότεροι για αισθητικούς λόγους. Οταν αυτό επαναλαμβάνεται για μέρες ή για χρόνια, μελλοντικά η ‘’καταστροφή’’ του δέρματος συσσωρεύεται και καταλήγουμε το δέρμα μας να δείχνει 10 χρόνια γηραιότερο απο την ηλικία μας. Όσον αφορά τον καρκίνο του δέρματος, αποτελεί το 3% των συνολικών καρκίνων και είναι αρκετά επικίνδυνος. Οπότε μη μένετε για ώρες χωρίς αντηλιακό

 

Ιδανικός χρόνος έκθεσης στον ήλιο για την Άνοιξη και το καλοκαίρι

Δεδομένου οτι αυτούς τους μήνες περίπου το 25% του σώματος είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, χρειαζόμαστε περίπου 10 λεπτά μεταξύ 12:00-13:00 και 20 λεπτά μεταξύ 15:00-17:00 για να καλύψεις τις ημερήσιες ανάγκες σε Βιταμίνη D.(1)

 Άνοιξη-Καλοκαίρι Ωρα ημέρας Χρόνος έκθεσης
12:00-13:00 10 λεπτά
15:00-17:00 20 λεπτά

 

Ιδανικός χρόνος έκθεσης στον ήλιο για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα

 Το Σεπτέμβρη ο ιδανικός χρόνος έκθεσης είναι τα 25 λεπτά και τον Οκτώβρη περίπου 30 λεπτά. Τους χειμερινούς μήνες παρόλο που υπάρχει υπεριώδης ακτινοβολία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις Βιταμίνης D. Αυτούς τους μήνες ο χρόνος παραμονής ενος ατόμου με εκτεθειμένο το 10% του σώματός του είναι περίπου 130 λεπτά. Είναι σαφές λοιπόν οτι τους χειμερινούς μήνες πρέπει να λαμβάνουμε συμπλήρωμα (1). Στις βόρειες χώρες τα άτομα που εμφανίζουν έλλειψη είναι λιγότερα απο οτι στις νότιες καθώς τα κράτη και οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν φροντίσει για την ενίσχυση των τροφίμων με βιταμίνη D.

Ωρα ημέρας Χρόνος έκθεσης
Σεπτέμβριος 12:00-14:00 25 λεπτά
Οκτώβριος 12:00-14:00 30 λεπτά
Χειμώνα 12:00-14:00 130 λεπτά

 

To the point: Η έλλειψη προληπτικών μέτρων (λειτουργικά τρόφιμα και εξέταση) σε συνδυασμό με την όλο και μικρότερη έκθεση μας στον ήλιο έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της Βιταμίνης D. Σας προτείνω να κάνετε την εξέταση τους χειμερινούς μήνες και αν τα αποτελέσματα είναι κάτω του φυσιολογικού συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ωστόσο, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες (και άτομα με μεγάλη έκθεση στον ήλιο, μιλάω απο προσωπική εμπειρία) μπορεί να έχεις έλλειψη. Οπότε την επόμενη φορά που θα κάνεις check-up μην αμελήσεις την εξέταση.

You may also like

Leave a Comment