Άρθρα

Ποσο αξιοπιστα ειναι τα fitness trackers;

posted by Alexandros Rarakos November 29, 2016 0 comments

Οι εκτιμητές φυσικής δραστηριότητας (fitness trackers ή activity trackers) δημιουργήθηκαν για να αυξήσουν την επίγνωση σχετικά με την φυσική δραστηριότητα που έχουμε μέσα στη μέρα. Όμως, πόσο ακριβείς είναι στις εκτιμήσεις τους?

Κάθε συσκευή σου παρέχει κάποιες πληροφορίες όπως τον αριθμό των βημάτων, τις θερμίδες που καις κατά την άσκηση, το μεταβολισμό σου, την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου σου κ.α. Συνδέονται επίσης με τα κινητά και μαζί με τις εφαρμογές που έχουν, καθιστούν ενα περιβάλλον ευνοικό για τον χρήστη παρέχοντας του αρκετές πληροφορίες.

 

Σχετικά με την εκτίμηση βημάτων

Οι περισσότερες συσκευές είναι αξιόπιστες στην εκτίμηση των βημάτων. Ωστόσο, οι εφαρμογές κινητών που εκτιμούν τα βήματα καθώς και το Nike+ Fuelband έχουν σημαντική απόκλιση (1).

 

Σχετικά με τις θερμίδες που καις κατά την άσκηση

Οι συσκευές έχουν απόκλιση κατά μέσο όρο απο 9.3 έως 23.5%. Παραθέτω μια έρευνα η οποία αξιολόγησε κάποιες απο τις πιο γνωστές συσκευές. Σ ύμφωνα με την έρευνα οι πιο αξιόπιστες συσκευές είναι κατά σειρά η BodyMedia FIT / Fitbit Zip /Fitbit One / Jawbone Up / ActiGraph / DirectLife / NikeFuel Band / και Basis B1 Band / (2).

%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2016-11-27-8-03-44-%ce%bc%ce%bc

Είναι σημαντικό να αναφέρω οτι η εγκυρότητα των συσκευών επηρεάζεται από τον τύπο της σωματικής δραστηριότητας (τρέξιμο, περπάτημα, ποδηλασία). Έρευνα η οποία εξέτασε την εγκυρότητα του Fitbit κατέληξε στο συμπέρασμα οτι η συσκευή είναι πολύ αξιόπιστη στην εκτίμηση των θερμίδων στο διάδρομο και λιγότερο αναξιόπιστη στην ποδηλασία (3).

 

Σχετικά με τις θερμίδες που ‘’καις’’ στη διάρκεια της ημέρας και την ποιότητα ύπνου.

Φαίνεται οτι οι συσκευές δεν είναι αξιόπιστες στην εκτίμηση των θερμίδων που δαπανά ένα άτομο καθώς και στην αξιολόγηση του ύπνου (4)

 

To the point

Μπορεί οι συσκευές να μην είναι ακριβής για την εκτίμηση της σωματικής δραστηριότητας, ωστόσο έστω και προσεγγιστικά είναι ενα χρήσιμο εργαλείο με το οποίο μπορείς να καταλάβεις περίπου πόσες θερμίδες καις.

You may also like

Leave a Comment