Άρθρα

Πόσο βοηθούν οι λιποδιαλύτες στο χάσιμο βάρους και την απώλεια λίπους;

posted by Alexandros Rarakos May 24, 2017 0 comments

 

Καθημερινά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλουν διαφημίσεις για συμπληρώματα διατροφής και λιποδιαλύτες που υπόσχονται ‘’θαύματα’’. Ναι, σίγουρα έχεις σκεφτείς να πάρεις ή έχεις πάρει (όπως και εγώ άλλωστε) ωστόσο πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα συμπληρώματα και κατά πόσο αξίζουν τα λεφτά τους ?

Αρχικά, ας δούμε τι υπόσχονται.

  • Αύξηση λιπόλυσης (αυξημένη καύση λίπους)
  • Αύξηση μεταβολισμού
  • Ρύθμιση της όρεξης
  • Απώλεια βάρους
  • Περισσότερη ενέργεια και καύσεις κατά την άσκηση

 

Ποια είναι τα συστατικά των λιποδιαλυτών?

Οι περισσότεροι λιποδιαλυτες έχουν καφείνη και πράσινο τσάι. Η καφείνη και οι κατεχίνες (που έχει το πράσινο τσάι) ως ουσίες διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, κοινός σε ξυπνάνε και σου δίνουν ενέργεια. Πόσο αυξάνεται η λιπόλυση? Σύμφωνα με μετά-ανάλυση η σχέση είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο αυξάνεις τη δόση τόσο αυξάνεται και ο μεταβολισμός. Και για να γίνω πιο σαφής, ο μεταβολισμός σου αυξάνεται κατά 0,12 θερμίδες ανα mg καφείνης-κατεχίνης η σκέτης καφείνης. Αυτό σημαίνει οτι ενας εσπρέσο (62 mg καφείνης) αυξάνει τον μεταβολισμό σου κατά 7.44 θερμίδες. Πόσο καφείνη μπορώ να καταναλώσω?

Δεν υπάρχει ακριβής σύσταση. Μια μέτρια κατανάλωση καφείνης (ο FDA την ορίζει στα 200 mg) δεν είναι επιβλαβής. Ωστόσο αυτό διαφέρει ανάλογα με το βάρος, το φύλο και το πόσο ευαίσθητος είναι κάποιος. Οι ειδικοί συμφωνούν οτι 600 mg καφείνης είναι πολύ μεγάλη ποσότητα για ένα άτομο. Για αυτό το λόγο συνήθως προτείνεται η κατανάλωση 200-400 mg την ημέρα. Πόσο θα αυξηθεί ο μεταβολισμός μου αν φτασω αυτό το όριο?Αν φτάσεις το ανώτατα όριο που είναι 400 mg, καις 48 θερμίδες παραπάνω (3-4 αμύγδαλα) (1). Αν τη θεωρείς καλή συνεισφορά στην ημερήσια θερμιδική σου δαπάνη μπορείς πολύ απλά να αυξήσεις τους καφέδες που πίνεις ή πριν τη γυμναστική να παίρνεις χάπια καφείνης (μπορείς να τα βρεις στα φαρμακεία).

Συνεχίζουμε λοιπόν με τα άλλα συστατικά. Τώρα θα μιλήσουμε για την L-carnitine. Η L-carnitine παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό του λίπους. Ουσιαστικά μεταφέρει τα λιπαρά οξέα (μακρύς αλύσου) στα μιτοχόνδρια, τα οποία τα μετατρέπουν σε ενέργεια. Αυτή τη διαδικασία έχουν εκμεταλλευτεί οι εταιρείες συμπληρωμάτων και σου λένε στο σλόγκαν ‘’η καρνιτίνη διασπά το λίπους’’. Εδω λοιπόν υπάρχει παραθυράκι στο νόμο. Η εταιρεία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ψευδείς ισχυρισμούς γιατί απλά αναφέρει κάτι δεδομένο που γίνεται στον οργανισμό. Ο καταναλωτής όμως δεν λαμβάνει αυτό το μήνυμα. Πέφτει στην παγίδα και μεταφράζει αυτό το μήνυμα ως ‘’ αυτό το συμπλήρωμα με L-carnitine θα διασπάσει το λίπος μου’’. Το γεγονός οτι μια ουσία μέσα στον οργανισμό βοηθά στη διάσπαση του λίπους δεν σημαίνει οτι εαν τη λάβεις σε μορφή συμπληρώματος θα εντείνει αυτή τη διαδικασία. Η L-carnitine είναι άφθονη στον οργανισμό (την παράγει απο μόνος του), και μάλιστα σε τέτοιες ποσότητες που ενας υγιής άνθρωπος είναι αδύνατο να έχει έλλειψη. Κοινός, η κατανάλωση L-carnitine δεν προάγει την λιπόλυση.

Άλλο ενα βασικό συστατικό των λιποδιαλυτών είναι τα CLA. Τα CLA είναι λιπαρά οξέα τα οποία υποτίθεται οτι προάγουν την λιπόλυση. Ας δούμε λοιπόν τι λενε οι έρευνες. Οι πρώτες έρευνες είχαν γίνει σε ποντίκια με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο μια μετα-ανάλυση (μετα-ανάλυση είναι το ισχυρότερο επιστημονικό κριτήριο καθώς συλλέγει τις καλύτερες έρευνες) σε ανθρώπους έδειξε οτι η κατανάλωση 3.2 g CLA μειώνει το λίπος κατά 0.05 kg την εβδομάδα. Τα πιο γνωστά λιποδιαλυτικά περιέχουν κατά μέσο όρο 1.5 γρ CLA. (2)

Άλλα συστατικά που περιέχουν οι λιποδιαλύτες είναι το χρώμιο, Garcinia cambogia, καψαικίνη κ.α. Τα περισσότερα δεν έχουν καθόλου επίδραση ή πολύ μικρή στην απώλεια λίπους, τόσο μικρή που δεν είναι άξια αναφοράς.

 

Βοηθούν τελικά στη διάσπαση λίπους και στην απώλεια βάρους?

Ναι αλλά σε τόσο μικρό βαθμό που δεν αξίζουν τα λεφτά τους. Το να αυξήσεις το μεταβολισμό σου κατά 40-70 θερμίδες δηλαδή όσο έχει μια φρυγανιά δεν αξίζει τον κόπο. Οχι μόνο για τα λεφτά που θα δώσεις αλλά και για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω απο αυτά τα συμπληρώματα καθώς περιέχουν και ουσίες που δεν αναγράφονται.

 

Είναι ασφαλή ?

Αρκετές δημοσιεύσεις συνδέουν γνωστούς λιποδιαλύτες με ηπατοτοξικότητα. To 2009 ανακλήθηκαν απο τον FDA 39 λιποδιαλύτες γιατί περιείχαν ουσίες που δεν αναγραφόταν στο κουτί και ήταν επικίνδυνες (3). Μάλιστα, σύμφωνα με τον FDA ‘’ O FDA συνιστά ότι τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι απειλή για τους καταναλωτές επειδή η sibutramine είναι γνωστό ότι αυξάνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση ή / και το ρυθμό παλμών σε μερικούς ασθενείς και μπορεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνο για ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών ασθενειών’’. Επίσης το 2009 έγινε ανάκληση του προιόντος Hydroxycut καθώς περιείχε διάφορες ουσίες που βλάπτουν το ήπαρ. Μετά από μια σειρά αναφορών στην ιατρική βιβλιογραφία για σοβαρά ηπατικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου, ο FDA προειδοποίησε τους καταναλωτές να σταματήσουν τη χρήση του Hydroxycut και έγινε ανάκληση προιόντος.

Υπάρχουν ουσιες που μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολισμό σου αλλά η συνεισφορά τους είναι τόσο μικρή που αναγκάζει τις εταιρείες συμπληρωμάτων να χρησιμοποιούν αρκετές ουσίες οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί, σε μεγάλες ποσότητες για να δώσουν ‘’κάποιο’’ αποτέλεσμα. Σχετικά με τις αξιολογήσεις που μπορεί να διαβάζετε ή να ακούτε απο φίλους για διάφορους λιποδιαλύτες, αρκετές είναι ψεύτικες και άλλες μπορεί να βασίζονται στο placebo effect. Αν θες να μάθει περισσότερα για το placebo effect δες το παρακάτω ντοκιμαντέρ.

To the point

Δεν υπάρχουν μαγικά σκευάσματα για αδυνάτισμα. Να είστε σίγουροι οτι εαν υπήρχαν, οι διαιτολόγοι θα ήμασταν οι πρώτοι που θα τους συνιστούσαμε. Αν θέλετε να χάσετε βάρος πρώτον διατηρείστε αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο, δηλαδή οι θερμίδες που παίρνετε να είναι λιγότερες απο αυτες που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Αν δεν θέλετε να απευθυνθείτε σε κάποιον διαιτολόγο χρησιμοποιείστε τις εφαρμογές myfitnesspal ή yazio για να εκτιμήσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε ημερησίως. Δεύτερον, αυξήστε την σωματική σας δραστηριότητά.

Για οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε

 

You may also like

Leave a Comment