Άρθρα

Πόσο συχνά μπορείς να τρως απ’έξω και να χάνεις βάρος;

posted by Theofilos Ioannidis June 22, 2017 0 comments
απώλεια βάρους

Πολλές φορές δημιουργείται η απορία σε πολλά άτομα για το πόσο συχνά μπορούν να τρώνε απ’έξω και να συνεχίζουν να χάνουν βάρος;

Κάθε ημέρα αρκεί να διατηρήσεις αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο

 

Αρχικά θα ήθελα να σας εξηγήσω ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε 2 φάσεις είτε σε αναβολισμό (σύνθεση μορίων) είτε σε καταβολισμό (αποσύνθεση μορίων).

Για να χάνουμε βάρος μέσα σε ένα 24ωρο θα πρέπει να ο καταβολισμός να υπερισχύει και για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κρατάμε ένα ΑΡΝΗΤΙΚΟ θερμιδικό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από ότι τρώμε έτσι ώστε ο οργανισμός να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους. Ξαναδιάβασέ το!

 

Πως βρίσκω το θερμιδικό ισοζύγιό μου;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι που σε οδηγούν στην εύρεση του θερμιδικού ισοζυγίου. Προσωπικά θα χρησιμοποιούσα τον τύπο Harris-Benedict. Για να σε διευκολύνω, στο συγκεκριμένο link, μπορείς να τοποθετήσεις στα κελιά τα ανρθωπομετρικά σου χαρακτηριστικά και να σου υπολογίσει αυτόματα το αποτέλεσμα.

Προσοχή! 

Εκεί που σου αναφέρει “Activity level” επίλεξε την επιλογή *1.2 sitting/ lying all day* και αυτό γιατί ο τύπος υπερεκτιμά τις ανάγκες μας για ενέργεια.

Ο αριθμός που θα βγάλει σαν αποτέλεσμα είναι η ενέργεια σε θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνεις για να μένει το βάρος σου σταθερό.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Από το αποτέλεσμα που θα λάβεις αφαίρεσε 500-1000 θερμίδες για μείωση 0,5 – 1 κιλού την εβδομάδα.

Γρήγορο παράδειγμα - παράκαμψε το αν το κατάλαβες:

Αν ο τύπος HB έβγαζε 2000 μαζί με τον πολλαπλασιασμό 1.2 τότε θα αφαιρούσα 500 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαζόμουν την ημέρα 1500 θερμίδες από όπου και αν προέρχονται είτε από έξω είτε από γλυκά.

 Υπάρχουν 3 αρνητικά, άξια αναφοράς, με το υπάρχον όλο concept:

1) Καθώς θα περνούν οι ημέρες και εσύ θα έχεις πτώση του λίπους σου, οι ορμόνες σου οδηγούνται σε κάποιες, ας τις πούμε, προσαρμογές. Η γκρελίνη, η μοναδική ορεξιογόνος ορμόνη αυξάνεται άρα και η πείνα σου. Παράλληλα η λεπτίνη, υπεύθυνη για το σήμα του κορεσμού, μειώνεται άρα και δεν χορταίνεις τόσο εύκολα.

2) Τα φαγητά που προέρχονται απ’ έξω είτε από fast food είτε από γλυκά έχουν πολύ μεγάλη θερμιδική πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι με λίγο φαγητό παίρνεις πολύ ενέργεια και αυτό ενδεχομένως μπορεί να σε κάνει να πεινάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρόφιμα αυτά, συνήθως, δεν εμπεριέχουν φυτικές ίνες οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν το αίσθημα του κορεσμού.

3) Δεν μπορούν να μετρηθούν οι θερμίδες των φαγητών αυτών παρά μόνο κατά προσέγγιση. Αυτό γίνεται διότι τα φαγητά αυτά είναι συνήθως συνδυασμός πολλών υλικών που όμως δεν γνωρίζουμε την περιεκτικότητα τους σε ενέργεια.

 

Άρα συμπερασματικά έχουμε: λίγο φαγητό με πολύ υψηλή θερμιδική αξία το οποίο δεν μπορεί να μετρηθεί παρά μόνο κατά προσέγγιση και άρα μπορείς να χάσεις το θερμιδικό έλλειμα με λίγες μπουκιές!

Τέλος πρέπει να συμπεριφερθείς έξυπνα και να στραφείς σε τρόφιμα που δεν περιέχουν πολλές θερμίδες έτσι ώστε (να μπορείς) να συνεχίσεις την προσπάθεια σου για μια πιο γραμμική πτώση του σωματικού λίπους.

***Τα παραπάνω αναφέρονται με την προϋπόθεση ότι ο διαιτώμενος θα μετράει με σχετική ακρίβεια στη ζυγαριά το φαγητό του και κατά προσέγγιση τα φαγητά απ’ έξω.***

You may also like

Leave a Comment