Άρθρα

Σκορδο: Αλλο ενα SUPERFOOD στη διατροφη σου

posted by Alexandros Rarakos November 5, 2016 0 comments

Λίγα λόγια για το σκόρδο

Η αξία του σκόρδου έχει αναδειχτεί από την αρχαιότητα. Αρχαία ιατρικά κείμενα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Ρώμη και την Κίνα αναφέρονταν στις ιατρικές εφαρμογές του. Σε πολλούς πολιτισμούς το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε για να παρέχει δύναμη τόσο σε εργάτες όσο και σε αθλητές (1). Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει τις πεποιθήσεις των προγόνων μας αφού η δράση του έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Το σημαντικότερο συστατικό του σκόρδου είναι η αλλισίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική του οσμή.

 

Τα τρία σημαντικότερη οφέλη του σκόρδου

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας ορισμένους τύπους κυττάρων (μακροφάγα, λεμφοκύτταρα, ηωσινόφιλα) τα οποία είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού μας (2)(3). Επίσης, προστατεύει τον οργανισμό έναντι του κρυολογήματος (4).

  1. Mειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Μελέτες δείχνουν οτι το σκόρδο έχει προστατευτική δράση έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μειώνει τα επίπεδα της ‘’κακής’’ χοληστερόλης (LDL) (5), των τριγλυκεριδίων και ταυτόχρονα είναι ισχυρός αναστολέας της θρομβογένεσης (6). Παράλληλα μειώνει την πίεση του αίματος και γι’αυτό χρησιμοποιείται από υπερτασικούς ασθενείς (7).

  1. Έχει Αντικαρκινική δράση

O Ντάβιντ Καγιάτ, γνωστός Γάλλος ογκολόγος, το κατατάσσει ως μια από τις κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές . Αρκετές έρευνες τον επιβεβαιώνουν ωστόσο υπάρχουν μερικές που δεν βρίσκουν οφέλη.

 

Το the point

Για να λάβεις όλα τα οφέλη του σκόρδου πρέπει να το τρως ωμό. Κατά το μαγείρεμα καταστρέφεται η αλλισίνη, ωστόσο ακόμα και μαγειρεμένο έχει οφέλη για την υγεία μας.

You may also like

Leave a Comment