Άρθρα

Συναισθηματικη πεινα. Νικησε την και χασε βάρος. Μαθε πως!

posted by Alexandros Rarakos January 14, 2017 0 comments

 

Η συναισθηματική πείνα είναι η κατανάλωση τροφής χωρίς να πεινάμε. Είναι μια μέθοδος που υποσυνείδητα ακολουθούμε είτε για να ‘’αποσιωπήσουμε’’ τα ‘’αρνητικά’’ συναισθήματα που νιώθουμε ,όπως λύπη και άγχος, είτε για να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για κάποιο επίτευγμα. Άλλωστε απο μικρή ηλικία τα διατροφικά μαθήματα απο τις οικογένειας μας είναι επιφορτισμένα με συναισθήματα όπως << το καλό παιδί τρώει όλο το φαγητό του>>. Η σχέση μεταξύ φαγητού και συναισθημάτων συνεχίζεται και μετά την παιδική ηλικία καθώς στιγμές ευτυχίας, όπως γιορτές και γενέθλια, συνδέονται με πλουσιοπάροχα γεύματα.

Την τελευταία φορά λοιπόν που θα νιώθεις λυπημένος και θα καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα φαγητού μην αναρωτηθείς γιατί το έκανες. Είναι μια προσπάθεια να νιώσεις καλύτερα καθώς σε όλα τα στάδια της ζωής σου το φαγητό συνδέεται με πολλά θετικά συναισθήματα και σου προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης, ασφάλειας, πληρότητας και ευτυχίας. Λίγη ώρα μετά το επεισόδιο υπερφαγίας που είχες, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πόσο έφαγες. Μετά, αρχίζουν οι ενοχές, και πάλι τα αρνητικά συναισθήματα σε οδηγούν λίγο αργότερα στην κατανάλωση κάποιου γλυκού. Θες και τη συνέχεια? Για να καλύψεις όλες σου τις ενοχές κοροιδεύεις τον εαυτό σου λέγοντας <<Απο αύριο δίαιτα>>. Την επόμενη μέρα δεν ξεκινάς δίαιτα ή και να ξεκινήσεις μέχρι το απόγευμα την έχεις χαλάσει. Όλο αυτό που περιγράφω είναι φαύλος κύκλος και όσο πιο συχνά επαναλαμβάνεται τόσο περισσότερο θα αυξάνεται το βάρος σου.

 

Πως διορθώνουμε μια τέτοια συμπεριφορά;

Η αρχή αυτής της συμπεριφοράς ξεκίνησε απο ενα συναίσθημα που ένιωσες, λύπη στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Η λύπη σε οδήγησε σε υπερκατανάλωση φαγητού και σε άλλο ένα συναίσθημα, τις ενοχές. Παράλληλα πρόσθεσες και βάρος. Τι θα μπορούσες να κάνεις; Πριν καταναλώσεις φαγητό να αναρωτηθείς <<πεινάω πραγματικά;>>. Αν η απάντηση είναι αρνητική και καταλάβεις οτι θέλεις να φάς για να αποκρύψεις τη λύπη σου πρέπει να επικεντρωθείς σε αυτό. Όσο και να φάς θα ανακουφιστείς προσωρινά, για μερικά λεπτά, το συναίσθημα που προσπαθείς να αποβάλεις θα παραμείνει. Λύσε το πρόβλημα που έχεις ή απλά άστο και θα περάσει. Πρέπει να καταλάβεις οτι η κατανάλωση φαγητού δεν σε βοηθάει να απομακρύνεις κάποιο συναίσθημα. Αν συνεχίσει και ακολουθείς αυτή τη μέθοδο, μακροπρόθεσμα θα έχεις προσθέσει βάρος, θα νιώθει ενοχές, ντροπή και όλο αυτο θα μεγεθύνεται.

 

Πως να ξεχωρίζω την πραγματική απο την συναισθηματική πείνα;

 

Είναι ενα απο τα σημαντικότερα βήματα για να ρυθμίσεις το βάρος σου. Πρέπεί να γνωρίζεις το <<Γιατί τρως>>. Πριν καταναλώσεις κάποια τροφή αναρωτήσου αν πραγματικά πεινάς. Στον παρακάτω πίνακα θα δεις τις διαφορές μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας.

 

Σωματική πείνα

Συναισθηματική πείνα

Αυξάνεται σταδιακά Εμφανίζεται ξαφνικά
Δεν υπάρχει επείγουσα αίσθηση βιασύνης Παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη για κατανάλωση τροφής
Συμβαίνει αρκετές ώρες ύστερα απο ενα γεύμα Δεν σχετίζεται με την ώρα που πέρασε απο το τελευταίο γεύμα
Είναι γενική (είναι σχετική με οποιοδήποτε τρόφιμο) Εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα
Σταματάει όταν το άτομο χορτάσει Επιμένει να υπάρχει, ακόμα και αν το άτομο νιώθει χορτάτο
Οδηγεί σε αίσθημα ικανοποίησης Οδηγεί σε ενοχή και ντροπή

 

To the point

H κατανάλωση τροφής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον συναισθηματικό μας κόσμο. Μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερφαγικά επεισόδια και σε αύξηση βάρους. Αν μάθεις να την αναγνωρίζεις θα έχεις κάνει ενα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση ή μείωση του βάρους σου.

 

*Ο πίνακας είναι απο το βιβλίο: Ψυχολογία της Διατροφής της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου

You may also like

Leave a Comment