Άρθρα

Τεστοστερόνη: είσαι αρκετά αρσενικό;

posted by Theofilos Ioannidis August 31, 2017 0 comments
τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη αποτελεί μια από τις πιο γνωστές αναβολικές ορμόνες του άντρα μαζί με τις: αυξητική ορμόνη (GH), IGF-1 και ινσουλίνη. Παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στους άντρες από τους όρχεις στα λεγόμενα κύτταρα Leydig  και στις γυναίκες από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια.

Η τέστο λένε είναι και ανδρογόνος αλλά και αναβολική ορμόνη και αυτό λόγω των δράσεων που έχει στα λεγόμενα χαρακτηριστικά του φύλου: τριχοφυΐα, βαθιά φωνή… ενώ επίδραση έχει και στην ψυχολογία (π.χ. επιθετικότητα) και στη λίμπιντο (επιθυμία για σεξ). Η αναβολική δράση της τεστοστερόνης έχει να κάνει με την αυξημένη ανάπτυξη του μυικού και του οστίτη ιστού αλλά και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων .

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι αθλητές και αθλούμενοι χρησιμοποιούν τεστοστερόνη για την αποδεδειγμένη δράση της υπέρ της αύξησης της μυικής μάζας. Προσφάτως μάλιστα έπεσα πάνω σε μια τοποθέτηση που όριζε ότι:

the reasons for testosterone abuse are mainly its mentioned effects on strength and muscle mass and in many cases the desire to be attractive.

Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται κατάχρηση της τεστοστερόνης είναι τα οφέλη που επιφέρει στη δύναμη και στην αύξηση του μυικού ιστού καθώς και στην επιθυμία των ανθρώπων αυτών να δείχνουν πιο ελκυστικοί.

Ματαιοδοξία; Θέληση για βελτίωση των επιδόσεων; Επιθυμία να δείξεις πιο ελκυστικός; Υποκουλτούρα ενός χόμπι που έχει σκοπό την υγεία;

Ο Shalender Bhasin ένας μεγάλος ενδοκρινολόγος κοντά στο 2000 έκανε μερικές έρευνες χορηγόντας τεστοστερόνη εξωγενώς με αποτέλεσμα να έχουμε απτές αποδείξεις για την δοσοεξαρτώμενη σχέση της τεστοστερόνης με την αύξηση του μυικού ιστού.

Για τη διαπίστωση της δοσοεξαρτώμενης σχέσης τεστοστερόνης με αύξηση μυικού ιστού τυχαιοποιήθηκαν 5 γκρουπ και χορηγήθηκε στο καθένα από αυτά: είτε 25 ή 50 ή 125 ή 300 ή 600 mg Τεστοστερόνης (testosterone enathate για τους γνώστες) για 20 εβδομάδες ή αν θες 5 μήνες. Για μεγαλύτερη ακρίβεια τυποποιήθηκαν-ενιαιοποιήθηκαν η πρωτεΐνη και η ενέργεια που προσλάμβαναν από την τροφή. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: αύξηση της άλιπης μάζας κατά 3,4, 5,2 και 7,9 κιλά με τις χορηγήσεις των 125, 300, 600 mg αντίστοιχα. Επίσης παρουσιάστικαν αλλαγές και στα επίπεδα δύναμης σε ορισμένες ασκήσεις. Για περισσότερα διαβάστε την έρευνα (1).

Γενικά η τεστοστερόνη ως προς την αύξηση της μυικής μάζας:

  1. Αυξάνει τον όγκο και των δύο τύπων μυικών ινών (1 και 2)
  2. Αυξάνει την πρωτεινοσύνθεση
  3. Μειώνει τον πρωτεϊνικό καταβολισμό
  4. Μειώνει το υποδόριο λίπος
  5. Μειώνει το ενδομυϊκό λίπος

(κ.α.)

Ένας τύπος με το όνομα Gerald Bain δημοσίευσε ένα αρκετά διαφωτιστικό paper ως προς τον ρόλο της τεστοστερόνης και το ονόμασε “The many faces of testosterone”.

Οι γέροι, λένε, πάνε ή από πέσιμο ή από….

Τεστοστερόνη και οστική μάζα:

α) Μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα (οιστραδιόλη) άρα η τεστοστερόνη δεν μπορεί να επηρεάσει τους οστεοκλάστες και να επιτευχθεί οστική επαναρρόφηση

β) Μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) και αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην ενεργοποίηση των οστεοβλαστών  για την απέκκριση ασβεστίου.

Το συμπέρασμα είναι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπενίας, οστεοπόρωσης, κατάγματος.

Τέστο και λίμπιντο

Η επίδραση της τεστοστερόνης στην λίμπιντο είναι ιδιαίτερα θετική: Δεν είναι τυχαίο στα αγόρια, βεβαίως, κατά την εφηβεία, η αύξηση της ερωτικής επιθυμίας (σκέψεις, αυνανισμός, φαντασιώσεις) ως απόρροια της αυξημένης παραγωγής τεστοστερόνης.

Διάβασε επίσης: Μήπως έχεις πεσμένη τεστοστερόνη;

Photo by https://klokovequipment.com/

You may also like

Leave a Comment