Άρθρα

Τι ειναι η κρεατινη;

posted by Theofilos Ioannidis November 19, 2016 0 comments

 

Πολλοί θα έχετε αναρωτηθεί τι είναι η κρεατίνη που ακούτε; Είναι αναβολικό; Είναι κάποιου είδους απαγορευμένη ουσία;

Τι είναι η κρεατίνη;

Η αλήθεια είναι ότι η κρεατίνη αποτελεί μόριο το οποίο παράγει σε ορισμένες ποσότητες ο οργανισμός μας μέσω αμινοξέων (γλυκίνη και αργινίνη). Επίσης μπορούμε να την λάβουμε από την διατροφής μας (π.χ. από το  μοσχάρι).

Η κρεατίνη σε μορφή συμπληρώματος αποτελεί ιδιαίτερα μελετημένη θεματολογία, ιδίως η μονοϋδρική μορφή της. Η αρνητική φήμη της κρεατίνης σε μορφή συμπληρώματος δεν ευσταθεί με βάση μια ανασκόπηση. Η κρεατίνη αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα συμπληρώματα που υπάρχουν (1). Αξίζει να σας αναφέρω ότι η ανασκόπηση αποτελεί πολύ ισχυρό τεκμήριο στον επιστημονικό κλάδο.

Η χρήση του συμπληρώματος είναι διαδεδομένη κυρίως σε αθλητές bodybuilders/weightlifters ή και γενικότερα σε άτομα που ασχολούνται με τα βάρη.

Όταν χρησιμοποιούμε την κρεατίνη σε μορφή συμπληρώματος αυξάνουμε την φωσφοκρεατίνη των μυών. Η αύξηση της φωσφοκρεατίνης οδηγεί σε αύξηση της ενέργειας (ΑΤΡ) από τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια. Αυτό έχει σαν αντίκτυπο την αύξηση των επιδόσεων και του όγκου προπόνησης, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα για αύξηση της μυϊκής μάζας (2).

Για την αύξηση του μυϊκής μάζας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη του ερεθίσματος το οποίο και προκαλείται από την προπόνηση με αντιστάσεις, αυτό το ερέθισμα μέσω της κρεατίνης μπορεί να αυξηθεί.

Πως δουλεύει;

Η κρεατίνη αυξάνει την ενυδάτωση των κυττάρων εντός του μυός. Επιδρά κατά του μυϊκού καταβολισμού και προάγει την μυϊκή υπερτροφία (3). Αξίζει να σημειωθεί η αύξηση του σωματικού βάρους που παρατηρείται και που μπορεί να εξηγηθεί από την ενδομυϊκή εναπόθεση νερού (4).

Αποτελέσματα από τη χρήση της κρεατίνης

Συγκεκριμένα, το 2003, άτομα που έπαιρναν κρεατίνη είδαν αύξηση της τάξεως του 8% στη μυϊκή τους δύναμη, ενώ η μονή επανάληψη στις πιέσεις στήθους αυξήθηκε έως και 45% (5). Η εντυπωσιακή αύξηση στις πιέσεις στήθους στη μία επανάληψη οφείλεται στο γεγονός ότι η εξάντληση των αποθεμάτων της φωσφοκρεατίνης επέρχεται σε 10 δευτερόλεπτα περίπου.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη της κρεατίνης δεν βρίσκονται μονάχα στην αθλητική επίδοση και αύξηση της μυϊκής μάζας αλλά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κρεατίνη (σε συμπλήρωμα) βοηθάει ασθενείς με νευρολογικά προβλήματα και πρόβλημα στη μνήμη βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους (6).

To the point

Η κρεατίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα από υγιείς ενήλικες. Οσον αφορά την αθλητική απόδοση, η κρεατίνη μπορεί να αυξήση τη διάρκεια και τον όγκο της προπόνησης σου.

You may also like

Leave a Comment