Άρθρα

Τι ειναι τα AGES και πως μπορεις να τα μειωσεις μεσω της διατροφης σου;

posted by Alexandros Rarakos December 8, 2016 0 comments

 

Τα AGES, γνωστά και ως γλυκοτοξίνες, είναι δραστικές ενώσεις οι οποίες προκύπτουν απο τη χημική αντίδραση σακχάρων και αμινοξέων (αντίδραση Mailard) και απο την οξείδωση σακχάρων, λιπιδίων και αμινοξέων. Ο σχηματισμός των AGES είναι μέρος του μεταβολισμού μας, δηλαδή, παράγονται φυσικά στο σώμα μας. Ωστόσο, άλλη μια πηγή αυτών των τοξινών είναι η διατροφή μας. Στοιχεία ερευνών δείχνουν οτι οι υψηλές συγκεντρώσεις προάγουν το οξειδωτικό στρές και την φλεγμονή και αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών, καρκίνου, Αλτζχάιμερ και άλλων ασθενειών (1).

Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται επίσης στα τρόφιμα και αυξάνονται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος και επεξεργασίας του φαγητού. Για παράδειγμα, το βρασμένο κοτόπουλο έχει 1.210 ΑGES kU/100g ενώ το τηγανισμένο 9.722 ΑGES kU/100g . Η συγκέντρωση των AGES στα τρόφιμα, αυξάνουν την συνολική συγκέντρωση τους στο σώμα μας.

Η διατροφή του δυτικού κόσμου είναι πλούσια σε γλυκοτοξίνες, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης έτοιμων, επεξεργασμένων φαγητών. Έρευνες δείχνουν οτι οι διατροφές με χαμηλές συγκεντρώσεις γλυκοτοξινών, καθυστερούν την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών (2).

 

Πως μπορώ να μειώσω τα AGES μέσω της διατροφής;

Ποια τρόφιμα έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση AGES

Τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας) με αυξημένο ποσοστό λίπους και πρωτείνης έχουν υψηλές συγκεντρώσεις AGES. Αντιθέτως, τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, προιόντα ολικής άλεσης και τα προιόντα γάλατος έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις ακόμα και μετά το μαγείρεμα. Επίσης πολύ υψηλές συγκεντρώσεις γλυκοτοξινών έχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα κράκερ, τα τσιπς και τα μπισκότα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία σημαντική μείωση των AGES μπορεί να επιτευχθεί με την αυξημένη κατανάλωση

  • Ψαριών, οσπρίων, προιόντα γάλατος χαμηλών λιπαρών, λαχανικών φρούτων, προιόντων ολικής άλεσης

Και την μείωση της κατανάλωσης

  • Λιπαρών κρεάτων, πλήρη γαλακτοκομικών, και επεξεργασμένων τροφίμων

 

Όσον αφορά το τρόπο μαγειρέματος

Όπως είδαμε και στο παράδειγμα με το κοτόπουλο, ο τρόπος μαγειρέματος και επεξεργασίας του τροφίμου μπορεί να εκτοξεύσει τις συγκεντρώσεις των AGES. Το τηγάνισμα, το ψήσιμο στη σχάρα και στον φούρνο, λόγο υψηλών θερμοκρασιών, αυξάνει αρκετά τις γλυκοτοξίνες. Το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό οδηγεί σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Επίσης το μαρινάρισμα με χυμό λεμονιού ή ξίδι μειώνει τα AGES λόγω μείωσης του ph.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις συγκεντρώσεις γλυκοτοξινών σε 100 γραμμάρια κοτόπουλο ανάλογα με την μέθοδο μαγειρέματος

Τηγανητό

9.772
Ψητό 4.938
Βραστό 1.210
Στον ατμό

1.058

 

 

To the point

Αν είσαι εν δυνάμει διαβητικός ή διαβητικός ή πάσχεις απο νεφρική νόσο ο περιορισμός των γλυκοτοξινών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, λόγω αυξημένης ενδογενής παραγωγής και λόγω της επιβαρύνσης της λειτουργίας των νεφρών. Τα άτομα με διαβήτη και νεφρική νόσο έχουν μειωμένη απέκκριση γλυκοτοξινών μέσω των ούρων με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση στους ιστούς. Εν συνεχεία, τα AGES μπορεί να δημιουργήσουν νέες διασταυρώσεις για παράδειγμα με την ‘’κακή’’ χοληστερίνη, η οξείδωση της οποίας αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά. Τέλος, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα-γυμναστική, μειώνει τις συγκεντρώσεις των AGES.

 

You may also like

Leave a Comment