Άρθρα

Τι ειναι τελικα τα αντιοξειδωτικα;

posted by Theofilos Ioannidis November 15, 2016 0 comments
Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν ουσίες των τροφίμων που λειτουργούν κατά της κυτταρικής καταστροφής. Η κυτταρική καταστροφή είναι συνδεδεμένη με το γήρας, και με διάφορες παθήσεις του οργανισμού. Η κυτταρική αυτή καταστροφή γίνεται μέσω των ελευθέρων ριζών, γνωστές και ως οξειδωτικές ρίζες.

Μερικά αντιοξειδωτικά είναι βιταμίνες:

1) Τα καροτενοειδή και η βιταμίνη Α (Τα καροτενοειδή είναι συνήθως πρόδρομα μόρια βιταμίνης Α)

2) Τοκοφερόλες (Βιταμίνη Ε δηλαδή)

3) Ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C)

4) Σελήνιο

5) Φαινολικές ενώσεις (δηλαδή Φλαβονοειδή, ανθοκυάνες, ταννίνες κ.α.)

6) Φυτοχημικές ουσίες όπως (Τερπένια, Αλκαλοειδή και Στιλβένια)

Τι είναι οι οξειδωτικές ρίζες;

Οι οξειδωτικές ρίζες αποτελούν κατάλοιπα του κυτταρικού μεταβολισμού. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν φθορές σε μόρια του οργανισμού όπως: λιπίδια, πρωτεΐνες, DNA (πολύ κακό). Το οξειδωτικό στρες μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία πολλών παθήσεων και ιδίως των πνευμόνων. Μερικές από αυτές είναι καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ κ.α. Οι οξειδωτικές ρίζες υπέρ παράγονται απο την έκθεση μας στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σε υπεριώδη ακτινοβολία (ήλιο) στον καπνό των τσιγάρων και σε στρεσογόνες καταστάσεις (1).

Αντιοξειδωτικά και αθηρωματική πλάκα

Η αθηρωματική πλάκα συναντάται εντός των αρτηριών σε άτομα που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Η αθηρωματική πλάκα είναι αποτέλεσμα της οξειδωμένης μορφής της λιποπρωτεΐνη LDL. Ηλιποπρωτεΐνη LDL  κατευθύνεται από το ήπαρ στους ιστούς για να προμηθεύσει τους ιστούς με χοληστερόλη. Ιδανικά τα επίπεδα της πρέπει να βρίσκονται κάτω από 100 mg/dl διότι κατά την ύπαρξη πολύ υψηλών επιπέδων LDL οδηγεί στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας (πουρί) εντός της αρτηρίας και σε μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εμποδίσει την ροή του αίματος (καρδιαγγειακό νόσημα). Αυτός είναι και ο λόγος που έχει επικρατήσει η ονομασία κακή χοληστερίνη για την λιποπρωτεΐνη LDL. Τη χοληστερόλη τη χρειαζόμαστε για την δημιουργία ορμονών (π.χ. τεστοστερόνης), για τα κύτταρα μας, για την δημιουργία βιταμίνης D και χολικών αλάτων (απαραίτητα για την πέψη).

Όπως σας ανέφερα η αθηρωματική πλάκα είναι αποτέλεσμα της οξειδωμένης μορφής της LDL. Επιπλέον παράγοντες για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Τα αντιοξειδωτικά δεν κάνουν θαύματα αλλά…

Πολλοί θα έχετε ακούσει ότι όποιος καπνίζει χρειάζεται παραπάνω βιταμίνη C που είναι αντιοξειδωτικό, το τσιγάρο από την άλλη μεριά οδηγεί στη δημιουργία ελεύθερων ριζών και η βιταμίνη C “εμποδίζει” τη δημιουργία αυτή (2).

Για να γίνω λίγο πιο σαφής για τον μηχανισμό δράσης των αντιοξειδωτικών.. Από τις ελεύθερες ρίζες λείπουν ηλεκτρόνια και τα αντιοξειδωτικά που έχουν περισσευούμενα ηλεκτρόνια “μπαλώνουν” αυτή την έλλειψη. Έτσι και η LDL μπαλώνεται από τα αντιοξειδωτικά και δεν μετατρέπεται σε οξειδωμένη μορφή LDL-τη μορφή που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας (3).

Αξίζει να σας αναφέρω ότι η υπέρ πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία (4). Θα ακολουθήσει άρθρο για τις αρνητικές επιδράσεις ορισμένων αντιοξειδωτικών.

You may also like

Leave a Comment