Άρθρα

Τι θα προσεχα αν ημουν Vegan!

posted by Theofilos Ioannidis December 12, 2016 0 comments
Τι_θα_πρόσεχα_αν_ήμουν_Vegan

Το σημερινό άρθρο αφορά τα άτομα που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής από αυτόν που ορίζουν τα δυτικά πρότυπα. Τους Vegan.

Τι σημαίνει το να είναι κάποιος Vegan; Ποια η διαφορά από τους Vegetarian (χορτοφάγους);

Οι vegan και οι vegetarian έχουν ορισμένες διαφορές και για αυτόν τον λόγο οι δύο έννοιες δεν θα πρέπει να συγχέονται. Πιο συγκεκριμένα, οι vegan τρέφονται αποκλειστικά με φυτικής προέλευσης τρόφιμα ενώ αποφεύγουν οτιδήποτε ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα οι vegetarian ενδέχεται να περιλαμβάνουν στην διατροφή τους τρόφιμα όπως γάλα και αυγά ωστόσο ο vegan τρόπος διατροφής απορρίπτει οτιδήποτε ζωικό. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα άτομα αυτά λόγω της επιλογής τους δύσκολα προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την διατροφή.

Τι θα πρέπει να προσέξεις αν είσαι vegan;
Πρωτεΐνες

Το πρώτο και πολύ σημαντικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση είναι οι πρωτεΐνες. Αποτελούν δομικό συστατικό του οργανισμού και την μοναδική πηγή αζώτου. Οι πρωτεΐνες λειτουργούν ευεργετικά για την συντήρηση και ανάπτυξη των ιστών ενώ μέσω των πρωτεϊνών δημιουργούνται ορμόνες. Με την κατανάλωση πρωτεϊνών το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται.

Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός στις ποσότητες που καλύπτουν τις ανάγκες του. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να χρειάζεται ο συνδυασμός τροφών. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι τα όσπρια με τα δημητριακά.

Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι τα όσπρια είναι φτωχά σε λύσινη αλλά έχουν υψηλές ποσότητες μεθειονίνης ενώ τα δημητριακά έχουν υψηλές ποσότητες λυσίνης και χαμηλές ποσότητες μεθειονίνης. Πιθανοί συνδυασμοί φακές με ρύζι, ρεβίθια με ρύζι κ.α.

 

Θερμιδική Πρόσληψη

Εδώ έρχεται ακόμη ένα κρίσιμο κομμάτι που χρειάζεται προσοχή. Ναι μεν υπάρχει η ανάγκη για συνδυασμό πρωτεϊνών για την κάλυψη των αναγκών ωστόσο αυτό έρχεται με ένα κόστος, την θερμιδική πρόσληψη. Αυτά τα τρόφιμα ειδικά όταν συνδυάζονται φθάνουν να έχουν πολλές θερμίδες και έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος τα άτομα αυτά να ξεπερνούν τις θερμίδες που τους αναλογούν ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να εναποθέτουν λίπος.

 

Βιταμίνη Β12

Βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κοβαλαμίνες. Οι μόνες πηγές βιταμίνης Β12 είναι ζωικής προέλευσης. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 οδηγεί σε μεγαλοβλαστική αναιμία. Στα άτομα που ακολουθούν διατροφή τύπου vegan ενδέχεται να υπάρχει η ανάγκη συμπληρώματος διατροφής βιταμίνης Β12.

 

Σίδηρος

Ο σίδηρος αποτελεί άλλο ένα θρεπτικό συστατικό που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους vegan. Δυστυχώς η λαϊκή ρύση των γιαγιάδων μας πως οι φακές περιέχουν σίδηρο ισχύει κατά το ήμισυ. Είναι αλήθεια, οι φακές περιέχουν μικρή ποσότητα σιδήρου όμως ο οργανισμός μας προτιμάει τον πιο βιοδιαθέσιμο σίδηρο που προέρχεται από τις ζωικές πηγές. Έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία.

 

Βιταμίνη D

Η Βιταμίνη D αποτελεί ακόμη ένα μικροθρεπτικό στοιχείο στο οποίο μεγάλο μέρος το πληθυσμού vegan και μη έχει έλλειψη. Πριν 2 μήνες περίπου η εξέταση της 25 (OH) Vitamin D μπήκε στις “ορμονολογικές εξετάσεις”. Στις περιπτώσεις των vegan η έλλειψη πιθανότατα είναι πιο συχνή διότι τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D είναι κυρίως ζωικής προέλευσης π.χ. συκώτι, σολομός κ.α. Την βιταμίνη D την παίρνουμε κυρίως “από τον ήλιο” μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας UVB και είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό του ασβεστίου. Η έλλειψη της έχει συσχετιστεί με οστεομαλακία, διάφορες μορφές καρκίνου και κατάθλιψη.

You may also like

Leave a Comment