Άρθρα

Τρανς λιπαρα και κακη ορολογια

posted by Theofilos Ioannidis October 18, 2016 0 comments

Τα τρανς λιπαρά ή αλλιώς κακά λιπαρά οδηγούν σε μείωση της καλής χοληστερόλης και σε αύξηση της κακής χοληστερόλης και όλο αυτό είναι μία κακή επεξηγηματική αρχή.

Τι είναι τα τρανς λιπαρά οξέα;

Τα τρανς λιπαρά οξέα αποτελούν ένα είδος λιπαρών τα οποία βρίσκονται στη φύση, σε τηγανισμένα έλαια ενώ επίσης μπορούν να παραχθούν από τον άνθρωπο με την υδρογόνωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Η βιομηχανία τροφίμων τα χρησιμοποιεί διότι έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και επίσης είναι ιδιαίτερα σταθερά σε θερμοκρασίες δωματίου. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι επηρεάζουν αρκετά τα χαρακτηριστικά του τροφίμου όπως τη γεύση, την υφή και τη διάρκεια ζωής του. Τρόφιμα που τα περιέχουν είναι το λίπος του γάλακτος σε ποσότητες 4 – 8%, οι μαργαρίνες, τηγανίτα φαγητά, ντόνατς, ζύμες, μπισκότα, κράκερ (1).

Παλαιότερα τις δεκαετίες του 50 έως και του 80 πλασάρονταν ως υγιεινά λιπαρά λόγω της φυτικής προέλευσης τους ωστόσο μεταγενέστερα αποδείχθηκε ότι τα συγκεκριμένα θρεπτικά μειώνουν την HDL (High Density Lipoprotein) χοληστερόλη και αυξάνουν την LDL χοληστερόλη (Low Density Lipoprotein) που αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων (2). Μια άλλη μελέτη που επιβεβαιώνει τα παραπάνω συμπεράσματα βρήκε επίσης συσχέτιση της κατανάλωσης των συγκεκριμένων λιπαρών με εμφάνιση μη θανατηφόρου εμφράγματος και στεφανιαίας νόσου (3). Οι συστάσεις της εθνικής ακαδημίας επιστημών αναφέρουν χαρακτηριστικά για την κατανάλωση των trans λιπαρών “as low as possible” που σημαίνει όσο το δυνατόν λιγότερα (4).

To the point: Σύμφωνα με τα στοιχεία η κατανάλωση των τρανς λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και για αυτό προτείνεται η αποφυγή κατανάλωσης τηγανιτών λαδιών, τροφίμων που περιέχουν ζύμη και μαργαρίνη.

You may also like

Leave a Comment