Άρθρα

Φούρνος Μικροκυμάτων: είναι επικίνδυνος μόνο αν μπεις μέσα

posted by Theofilos Ioannidis November 1, 2016 0 comments

 

Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται για τον φούρνο μικροκυμάτων τι ισχύει όμως τελικά;

Ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί έναν τρόπο μαγειρέματος, έναν τρόπο απόψυξης και έναν τρόπο θέρμανσης του φαγητού. Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάτι που προσφέρει μεγάλη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου. Πολλοί πιστεύουν ότι παρά είναι καλό για να είναι αληθινό και κάτι βλαβερό κρύβεται για την υγεία μας όμως κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Αυτά τα δήθεν τεκμήρια αποτελούν στέρεα θεμέλια για τη δημιουργία μιας δυσφήμησης ακόμη και σε ανθρώπους του επιστημονικού κλάδου.

 

Πως λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Ο φούρνος μικροκυμάτων μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που είναι γνωστά και με την ονομασία μικροκύματα. Τα μικροκύματα οδηγούν σε αύξηση της κινητικότητας των μορίων νερού της τροφής και αυτή η κινητικότητα μεταφράζεται εν τέλει σε θερμότητα.

 

Εκπέμπει τελικά ακτινοβολία ο φούρνος μικροκυμάτων;

Ο φούρνος μικροκυμάτων όπως θα έχετε παρατηρήσει αποτελείται από έναν κλωβό ο οποίος είναι κατασκευασμένος με διάφορα μέταλλα. Αυτό το κράμα μετάλλων ονομάζεται κλωβός Faraday και ουσιαστικά εγκλωβίζει την ακτινοβολία του. Αυτό σημαίνει ότι η ακτινοβολία δεν διαχέεται στο χώρο σας και επίσης η ακτινοβολία δεν διατηρείται μέσα στο τρόφιμο.

Σαν περιορισμός αξίζει να σημειωθεί ο φούρνος μικροκυμάτων πρέπει να αντικαθίσταται ανά μερικά χρόνια διότι ο χρόνος μπορεί να οδηγήσει σε φθορά και πιθανή διαρροή ακτινοβολίας.

 

Πως επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά ;

Πολλοί θεωρούν ότι ο φούρνος μικροκυμάτων αλλοιώνει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων κάτι που όχι μόνο δεν ισχύει αλλά σε κάποια θρεπτικά συμβαίνει το αντίθετο. Η έκθεση των τροφίμων στα μικροκύματα φαίνεται να κρατάει περισσότερα θρεπτικά συστατικά (υδατοδιαλυτές βιταμίνες συμπλέγματος Β) από ότι ο συμβατικός φούρνος (1), (2).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φούρνος μικροκυμάτων ενώ είναι άριστη επιλογή για θέρμανση του φαγητού (επειδή δεν αλλοιώνει τα θρεπτικά) δεν συνίσταται διότι δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση όλων των μικροοργανισμών (3), (4).

 

To the point: Ο φούρνος Μικροκυμάτων αποτελεί καλή επιλογή απόψυξης, άριστη επιλογή θέρμανσης φαγητού ενώ δεν θα το συνιστούσα ως αποκλειστική επιλογή μαγειρέματος.

You may also like

Leave a Comment