Άρθρα

Χολοκυστοκινινη και σωματικο βαρος

posted by Theofilos Ioannidis December 9, 2016 0 comments
χολοκυστοκινίνη_CCK

Τι είναι η χολοκυστοκινίνη;

Αποτελεί άλλη μια ορμόνη η οποία αποδεδειγμένα εκκρίνεται μεταγευματικά και δίνει σήματα κορεσμού στον οργανισμό. Η χολοκυστοκινίνη ανακαλύφθηκε το 1968 όμως η λειτουργία της έγινε πιο γνωστή το 1973. Η συγκεκριμένη ορμόνη εκκρίνεται από τα κύτταρα του εντερικού βλεννογόνου και δρα σε πολλά όργανα “στόχους” όπως τον εγκέφαλο το πάγκρεας και το στομάχι.

Τι κάνει στο σώμα μας;

Η CCK, όπως αλλιώς ονομάζεται, ενεργοποιεί το πάγκρεας και το οδηγεί στο να εκκρίνει ένζυμα απαραίτητα για την πέψη των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Επίσης μέσω της CCK γίνεται η έκκριση της χολής για την πέψη των λιπιδίων του γεύματος. Η δράση της με την μείωση του γεύματος έχουν σχέση δοσοεξαρτώμενη. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη η ποσότητα χολοκυστοκινίνης τόση περισσότερη θα είναι και η μείωση του γεύματος.

Πότε είναι αυξημένη η έκκριση της;

Η έκκριση της είναι αυξημένη όταν η ενέργεια προέρχεται από λίπος (έλαια, ξηροί καρποί) και πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά) ενώ η δράση της μειώνεται όταν στο γεύμα μας περιέχονται υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ψωμί κ.α.). Τέλος, η παρουσία των φυτικών ινών (π.χ. λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης) μπορούν να αυξήσουν την έκκριση της CCK αλλά και να επεκτείνουν την δράση της.

To the point: Οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν την διατροφική μας συμπεριφορά. Η χολοκυστοκινίνη είναι μια ορμόνη η οποία μπορεί μέσω της έκκρισης της να μας οδηγήσει σε κορεσμό. Επιλέγοντας έξυπνα τις τροφές μας μπορούμε να οδηγηθούμε σε κορεσμό με μικρότερη πρόσληψη ενέργειας. Ειδικότερα, τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνες και ίνες είναι πάντα η καλύτερη επιλογή αν θέλουμε να νιώσουμε χορτασμένοι και να μην έχουμε πάρει πολλές θερμίδες.

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9074762

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16246215

You may also like

Leave a Comment