Άρθρα

Χορτοφαγία vs Κρεατοφαγία. Τι είναι πιο υγιεινό; Τι λέει η επιστήμη;

posted by Alexandros Rarakos February 9, 2017 0 comments

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται vegetarian ή vegan. Σύμφωνα με στοιχεία ο αριθμός των χορτοφάγων στην Μ.Βρετανία έχει αυξηθεί κατά 360% τα τελευταία 10 χρόνια. Υπολογίζεται επίσης, οτι το 1% του πληθυσμού είναι vegetarian. Σχεδόν το 50% απο αυτούς είναι ηλικίας 15 έως 34 ετών και οι περισσότεροι (σχεδόν το 88%) ζουν σε αγροτικές περιοχές (κρατήστε το αυτό, θα συζητηθεί παρακάτω).

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην υιοθέτηση της χορτοφαγικής διατροφής. Ωστόσο, η πλειονότητα το κάνει, κυρίως, για 2 λόγους. Κάποιοι γίνονται χορτοφάγοι γιατί πιστεύουν οτι θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, θα προστατευθούν απο ασθένειες και θα ζήσουν περισσότερο. Αλλοι το κάνουν για ηθικούς λόγους οι οποίοι σχετίζονται με την εκμετάλλευση και κακοποίηση των ζώων.

 

Τελικά τι οφέλη για την υγεία έχει η χορτοφαγία; Προσφέρει μακροζωία;

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει οτι οι vegetarians και οι vegan ζουν περισσότερο και έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 με 73.308 συμμετέχοντες έδειξε οτι η χορτοφαγία συνδέεται με 12% μικρότερη πιθανότητα θνησιμότητας απο οποιοδήποτε αίτιο. Επίσης έδειξε οτι οι χορτοφάγοι έχουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και υπέρτασης (1).

 

Οι χαμένοι συμπαράγοντες

Τα αποτελέσματα ερευνών πολλές φορές επηρεάζονται απο διάφορες μεταβλητές. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, στοιχεία δείχνουν οτι οι χορτοφάγοι υιοθετούν γενικότερα έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής. Όπως ανέφερα στην αρχή, ζουν σε αγροτικές περιοχές, έχουν λιγότερο άγχος, δεν καπνίζουν, αθλούνται και το διατροφικό τους πλάνο βασίζεται σε προιόντα τα οποία ούτως η άλλως βελτιώνουν την υγεία του ανθρώπου, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς κ.α. Είναι προφανές οτι ο μέσος χορτοφάγος ακολουθεί πολύ πιο υγιεινή ζωή απο τον μέσο κρεατοφάγο. Ετσι, κάθε έρευνα που δημιουργείται και συγκρίνει ενα χορτοφάγο με τον μέσο Αμερικάνο ο οποίος καταναλώνει μπεικον, μπέργκερ, κάνει καθιστική ζωή, καπνίζει, έχει αγχος και είναι παχύσαρκος, δεν είναι τόσο αντικειμενική για να κατανοήσουμε αν η χορτοφαγία είναι ευεργετική καθώς επηρεάζεται απο τους χαμένους συμπαράγοντες που αναφέραμε παραπάνω. Οπότε εδω δημιουργείται ενα βασικό ερώτημα. Γιατί τα αποτελέσματα να οφείλονται στην αποφυγή κρέατος και προιόντων κρέατος και όχι στην υιοθέτηση υγιεινότερου τρόπου ζωής; Και εδω για άλλη μια φορά θα απαντήσει η λατρεμένη μας επιστήμη!!

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν να συγκρίνουν χορτοφάγους με κρεατοφάγους που είχαν υγιεινές διατροφικές επιλογές όπως την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι δεν υπήρχε καμία διαφορά στην πιθανότητα θνησιμότητας (2).

Επίσης άτομα με την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που ζουν στην Ικαρία, Σικελία και την Οκινάουα της Ιαπωνίας, δεν είναι χορτοφάγοι αλλά παμφάγοι. Χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων είναι η μικρή ποσότητα φαγητού, η ποικιλία στη διατροφή τους, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα, ο αργός ρυθμός της καθημερινότητας και η κοινωνικοποίηση.

Kαι μην ξεχνάς: Τα καλύτερα ”επίπεδα υγείας” στον τομέα της διατροφής τα προσφέρει η Μεσογειακή διατροφή.

To the point: Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να αποδεικνύουν οτι η χορτοφαγία προσφέρει μακροζωία και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών. Φαίνεται οτι η διάρκεια και η ποιότητα ζωής εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες και οχι απο την αποφυγή κρέατος.

You may also like

Leave a Comment