Άρθρα

Χρειάζεσαι διατροφή χωρίς γλουτένη;

posted by Theofilos Ioannidis March 5, 2017 0 comments
γλουτένη

Η κοιλιοκάκη αποτελεί μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποίο ο οργανισμός δεν είναι ικανός να πέψει μια πρωτεΐνη, τη γλουτένη. Η συγκεκριμένη βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Η κοιλιοκάκη εμφανίζεται με συμπτώματα που αφορούν ζημιά στις μικρολάχνες του λεπτού εντέρου από επίθεση του ίδιου του οργανισμού με αποτέλεσμα την ανικανότητα του λεπτού εντέρου στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Οι μικρολάχνες αποτελούν ουσιαστικά ζάρες που υπάρχουν στο λεπτό έντερο πράγμα που επιτυγχάνει αύξηση του εμβαδού ή αλλιώς της επιφάνεια του οργάνου αυτού άρα και η απορρόφηση γίνεται γρηγορότερα καθώς η τροφή έχει μεγαλύτερη επιφάνεια να ακουμπήσει και τελικά να περάσει στην κυκλοφορία. Η κοιλιακάκη ανάλογα το επίπεδο που εμφανίζεται κάνει το λεπτό έντερο “λείο” με αποτέλεσμα, όσο φαγητό και αν φάει κάποιος, την υποθρεψία.

κοιλιοκάκη

Nutri-vibes.com

Τα άτομα με κοιλιακάκη πρέπει να απαραιτήτως να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους και να αφαιρέσουν τη γλουτένη από αυτή εξού και το μεγάλο φαινόμενο των τελευταίων ετών τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης ( gluten free). Το ποσό τη γλουτένης που είναι ανεκτό για τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι 10 mg ενώ σε μια δυτικού τύπου διατροφή υπάρχουν 10 με 20 γραμμάρια γλουτένης.

 

Η κοιλιοκάκη είναι κυρίως γονιδιακή και κληρονομείται ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί μετά από κάποια επέμβαση ή μόλυνση μετά από τοκετό ή ακόμα και μετά από δριμύ συναισθηματικό στρες.

 

Ο επιπολασμός της κοιλιακάκης υπολογίζεται στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπάρχει ένα παράδοξο που ορίζει ότι στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας (ξεχωριστό κρατίδιο χωρίς κυβέρνηση, προτεκτοράτο του Μαρόκου) όπου εκεί ο επιπολασμός της κοιλιοκακής είναι στο ~5,6%. Στην Ελλάδα ο επιπολασμός αγγίζει το 0,18%.

 

Οι δύο από τους πιο διαδεδομένους μύθους που ακούγονται είναι ότι η κοιλιοκάκη θεραπεύεται μετά από μια περίοδο εφαρμογής μιας θεραπείας και ότι η κοιλιοκάκη είναι μέτριας βαρύτητας πάθηση.

 

Πότε να ψάξεις να δεις αν έχει κοιλιοκάκη;

 

Υπάρχει η υποψία όταν βρίσκονται σημάδια υποθρεψίας στις βιοχημικές εξετάσεις που φανερώνουν κάποια έλλειψη. Επίσης, άνθρωποι με χρόνιες διάρροιες συνοδευόμενες από απώλεια βάρους, στεατόρροια, μεταγευματικούς κοιλιακούς πόνους ενδέχεται να πάσχουν από κοιλιακή καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

 

To the point: Δεν χρειάζεται τα προϊόντα που καταναλώνεις να είναι gluten free. Αν δεν έχεις ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη (δύο διαφορετικές παθήσεις).

You may also like

Leave a Comment