Άρθρα

Όλη η αλήθεια για τις ορμόνες στο γάλα

posted by Alexandros Rarakos April 28, 2017 0 comments

 

Η φήμη οτι το γάλα περιέχει ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν την υγεία μας είναι ευρέως διαδεδομένη, σε βαθμό μάλιστα που όλο και περισσότεροι καταναλωτές το αντικαθιστούν με γάλα αμυγδάλου ή καρύδας. Συχνά ακούγεται οτι το γάλα δεν μας προσφέρει τίποτα, δημιουργεί φλεγμονές, καρκίνο και είναι τοξικό για το σώμα. Τελικά, ποια είναι η αλήθεια?

Περιέχει ορμόνες το γάλα?

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Το θέμα είναι οτι αυτές οι ορμόνες αναγνωρίζονται απο τον οργανισμό ως απλές πρωτείνες και όχι σαν ορμόνες.

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη είναι διαφορετική απο την αυξητική ορμόνη των βοοειδών. Τι σημαίνει αυτο? Εαν καταναλώσεις την αυξητική ορμόνη των βοοειδών ο οργανισμός σου δε θα την αναγνωρίσει ως ορμόνη αλλά ως μια απλή πρωτείνη η οποία θα διασπαστεί σε αμινοξέα (απο τα οποία και αποτελείται). Δεν δρα ως ορμόνη. Επίσης με την παστερίωση του γάλατος καταστρέφεται το 85-90% της αυξητικής ορμόνης. (1)

Τεστοστερόνη και οιστρογόνα

H περιεκτικότητα σε τεστοστερόνη και οιστρογόνα είναι αρκετά χαμηλή στο γάλα σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση αυτών των ορμονών στο αίμα σου. (4) Μάλιστα σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια φάνηκε οτι για να αυξηθεί η συγκέντρωση των ορμονών στο αίμα πρέπει να χορηγηθεί ποσότητα που ισοδυναμεί με 1000 φορές περισσότερη σε σχέση με αυτή που βρίσκεται στο γάλα εμπορίου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιό λόγο οι bodybuilders κάνουν ενέσιμη τεστοστερόνη? Η κατανάλωση τεστοστερόνης απο το στόμα θα έχει πολύ μικρή ή καθόλου επίδραση στον οργανισμό γιατί θα διασπαστεί απο το γαστρεντερικό και δεν θα περάσει στην κυκλοφορία. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα. Αυτή η πολύ μικρή ποσότητα που υπάρχει δεν μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο ορμονικό σου προφίλ. (5)

IGF-1 (Insulin-like growth factor 1)

Η IFG-1 είναι μια ορμόνη η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό της γλυκόζης ,των αμινοξέων κ.α. Κάποιες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν οτι τα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου όπως τους παχέος εντέρου, πάγκρεας κ.α. (2) Η κατανάλωση γάλατος αυξάνει σε πολύ μικρό βαθμό την IGF-1 και μάλιστα σε μικρότερο βαθμό απο άλλα τρόφιμα (π.χ. σόγια) (3).

 

Κατανάλωση γαλακτοκομικών και καρκίνος

Υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών με την εμφάνιση καρκίνου, άλλες που καταλήγουν οτι δεν υπάρχει συσχέτιση και κάποιες οι οποίες δείχνουν προστατευτική δράση(6)(7)

Γενικότερα η έκφραση ‘’το τάδε προκαλεί καρκίνο’’ είναι αυθαίρετη και αρκετά απλοποιημένη ειδικά όταν μιλάμε για μία τόσο σύνθετη και πολυπαραγοντική νόσο. Σε τι ποσότητα, υπο ποιες συνθήκες και ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω απο αυτόν τον ισχυρισμό? Μην ψάξεις την απάντηση, δεν υπάρχει.

 

Τι κρατάμε ?

Πράγματι το γάλα περιέχει ορμόνες, ωστόσο δεν αναγνωρίζονται απο τον οργανισμό ως ορμόνες αλλά ως πρωτείνες. Ακόμα και αυτές που αναγνωρίζονται ως ορμόνες δεν επηρεάζουν το ορμονικό σου προφίλ οπότε με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

You may also like

Leave a Comment