Άρθρα

4 συνηθειες που σε παχαινουν (Part 1)

posted by Alexandros Rarakos January 20, 2017 0 comments

 

  1. Μετά απο περιόδους υπερφαγίας (π.χ. γιορτές) ξεκινάς δίαιτα με πολύ λίγες θερμίδες

Μετά το πέρασμα των γιορτών τα παντελόνια σφίγγουν και οι μπλούζες ‘’κολλάνε’’. Πανικοβάλλεσαι και λες ‘’ξεκινάω δίαιτα’’. Η δίαιτα που ξεκινάς είναι αρκετά αυστηρή και μετά απο λίγες μέρες τα παρατάς. Πεινάς πολύ και νιώθεις εξαντλημένος απο την προσπάθεια σου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα επίπεδα λεπτίνης σου (ορμόνη που σου προκαλεί κορεσμό) μειώνονται έως και 50%. Μετά απο λίγες μέρες αυστηρής δίαιτας ο οργανισμός σου, σου στέλνει σήματα ‘’λιμοκτονίας’’.

Λύση: Μείωσε τις θερμίδες που καταναλώνεις σταδιακά. Αν δυσκολεύεσαι επειδή δε γνωρίζεις πόσες θερμίδες ‘’καις’’ και πόσες θερμίδες ‘’πρέπει να τρώς’’ απευθύνσου σε εναν διατροφολόγο.

 

  1. Το πιάτο σου έχει μεγάλη ποσότητα φαγητού

Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να καταναλώνουμε όλο το πιάτο που μας σερβίρεται. Ετσι αν σερβίρεις μεγάλη ποσότητα, ακόμα και αν έχεις χορτάσει, θα την καταναλώσεις. Αυτή η συνήθεια περιγράφεται ως το ‘’σύνδρομο του άσπρου πιάτου’’. Είναι βαθιά ριζωμένη απο τα παιδικά μας χρόνια αφού οι γονείς μας, μας συμβούλευαν να καταναλώνουμε όλο το πιάτο μας λέγοντας εκφράσεις όπως ‘’είναι κρίμα να πάει χαμένο’’ και ‘’το καλό παιδί τρώει όλο το φαγητό του’’. Παράλληλα είναι κρίμα να προσθέτεις αχρείαστες θερμίδες και να επιβαρύνεις την υγεία σου.

Λύση: Βάλε το φαγητό σου σε μικρότερα πιάτα. Αν χορτάσεις κράτα το για αργότερα ή καλύτερα πέταξε το. ‘’Δεν μπορώ να πετάξω φαγητό, τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε΄΄. Γι’αυτό την επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις βάλε την ποσότητα φαγητού που σου αναλογεί για να μην αναγκαστείς να το πετάξεις.

 

  1. Το ψυγείο και τα ντουλάπια σου έχουν πολλές επιλογές-θερμίδες

Να σκέφτεσαι οτι κάθε θερμίδα που ψωνίζεις απο το σούπερμάρκετ είναι σχεδόν σίγουρο οτι θα την καταναλώσεις. Να αγοράζεις μόνο τα άκρως απαραίτητα.

Λύση: Αποφεύγεις να έχεις ‘’ανθυγιεινά’’ σνάκ και τρόφιμα τα οποία μπορείς να τα καταναλώσεις γρήγορα και χωρίς να τα επεξεργαστείς. Αν θες να έχεις γρήγορες επιλογές φαγητού για τις ΄΄λιγούρες’’ αγόρασε υγιεινά σνάκ όπως φρούτα, γιαούρτια, ξηρούς καρπούς, ριζογκοφρέτες.

 

  1. Αφήνεις τον οργανισμό σου να πεινάει για πολλή ώρα

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αντιδράσεις με 2 τρόπους. Η πρώτη είναι να σου φύγει η πείνα και η δεύτερη να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες φαγητού. Αν ήσουν στην πρώτη κατηγορία δεν θα διάβαζες το άρθρο. Συνήθως αυτά τα άτομα είναι αδύνατοι.

Λύση: Δεν αφήνεις τον οργανισμό σου να πεινάει για ώρες. Μπορείς να καταναλώσεις ενα μικρό σνάκ το οποίο θα έχεις πάρει απο το σπίτι σου ή αγόρασε ενα μικρό σάντουιτς απο ενα φούρνο (ΜΙΚΡΟ).

You may also like

Leave a Comment