Άρθρα

5 αλήθειες για το Κόκκινο Κρέας

posted by Theofilos Ioannidis February 16, 2017 0 comments
κόκκινο κρέας

Τι ισχυεί τελικά για το κόκκινο κρέας;

1)    Το κρέας αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης. Με τον όρο υψηλής βιολογικής αξίας εννοούμε ότι οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στο κόκκινο κρέας περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για πρωτεϊνοσύνθεση. Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα 3 μακροθρετπικά στοιχεία της διατροφής (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά). Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης λειτουργεί ευεργετικά στον κορεσμό άρα μπορείς ευκολότερα να διατηρήσεις το βάρος σου με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.  Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από πρωτεΐνες, το κόκκινο κρέας, περιέχει και μια πληθώρα άλλων σημαντικών για την υγεία μας συστατικών όπως είναι βιταμίνη Β12, Β6, Β3, σίδηρο (πιο βιοδιαθέσιμος έναντι φυτικής προέλευσης), ψευδάργυρο κ.α..

 

2)  Το κόκκινο κρέας δεν σε παχαίνει. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα τα κομμάτια και μέρη του κόκκινου κρέατος χαμηλά σε λίπος και θερμίδες. Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας σημαντικό πάνω από όλα είναι οι θερμίδες που τρώμε να μην υπερβαίνουν τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει με βάση πάντα και τις ασχολίες μας και τον τρόπο ζωής μας.

 

3)    Το κρέας περιέχει καρνοσίνη. Η καρνοσίνη αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που λειτουργεί κατά της γήρανσης. Συγκεκριμένα είναι ένα διπεπτίδιο που σχηματίζεται από δύο αμινοξέα τη βήτα-αλανίνη και την ιστιδίνη και βρίσκεται στην καρδιά και τους σκελετικούς μυς. Το συγκεκριμένο πεπτίδιο συνδέεται με αύξηση στη δύναμη και στην αντοχή των μυών. Αν θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα καρνοσίνης μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής τότε η χρήση βήτα αλανίνης είναι αυτό που χρειάζεστε και όχι καρνοσίνης αυτή καθαυτή.
4)     Το κόκκινο κρέας ΔΕΝ αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης  καρδιαγγειακών νοσημάτων ή και διαβήτη. Τουλάχιστον αυτό δείχνει μετα-ανάλυση με 1.218.380 συμμετέχοντες.

 

5)    Το κρέας περιέχει κρεατίνη. Η κρεατίνη αποτελεί συστατικό το οποίο ο ίδιο οργανισμός μπορεί να παράγει σε μικρές ποσότητες μέσω δύο αμινοξέων (γλυκίνη και αργινίνη). Η πρόσληψη της κρεατίνης (είτε μέσω διατροφής είτε μέσω συμπληρώματος) οδηγεί στην αύξηση της φωσφοκρεατίνης (και επομένως και του ATP) που αποτελεί το πρώτο καύσιμο των μυών για να κάνουμε κάποια κίνηση. Πέρα από τα οφέλη στην αύξηση μυϊκής μάζας αλλά και δύναμης, οφέλη παρατηρούνται και σε άτομα με νευρολογικά προβλήματα αλλά και σε άτομα με προβλήματα μνήμης.

 

To the point: Το κόκκινο κρέας αποτελεί μια πολύ θρεπτική τροφή που θα πρέπει να την έχουμε στη διατροφή μας. Υπάρχουν συστάσεις διατροφής που μιλούν για τρεις φορές την εβδομάδα κρέας άλλες συστάσεις μιλούν για 500 γραμμάρια την εβδομάδα κόκκινο κρέας και άλλες για (εως) 100 γραμμάρια/ημέρα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται το κόκκινο κρέας με το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.

Για τυχόν ερωτήσεις μη διστάσετε

You may also like

Leave a Comment