Άρθρα

4 αλήθειες για τον καφέ και την καφεΐνη

posted by Theofilos Ioannidis February 22, 2017 0 comments
καφές και καφεΐνη: 4 αλήθειες

Ο καφές αν και δεν έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία καταναλώνεται για τη γεύση, το άρωμά του, αλλά κυρίως για την ψυχοδιεγερτική ικανότητα μιας ουσίας του, την καφεΐνη. Η καφεΐνη αποτελεί μια λευκή κρυσταλλική ουσία που υπάγεται στα αλκαλοειδή της ξανθίνης. Ανάλογες ουσίες με παρόμοιες ιδιότητες της καφεΐνης είναι η τεΐνη που βρίσκεται στο τσάι, η γουαρανίνη που βρίσκεται στους καρπούς γκουαρανά κ.α.. Ο καφές συγκεκριμένα αποτελεί την κύρια πηγή αντιοξειδωτικών στον δυτικό κόσμο.

Όφελος εντοπίζεται από την κατανάλωση καφέ καθώς αυξάνει την εγρήγορση, την πνευματική λειτουργία, μειώνει προσωρινά τα επίπεδα κόπωσης, ενώ συμβάλει θετικά και στις αθλητικές δραστηριότητες με την αύξηση των επιδόσεων. Συγκεκριμένα η καφεΐνη ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού μας συστήματος (εγκέφαλος και μυελός των οστών) δρα σαν ανταγωνιστής της αδενοσίνης (δηλαδή προσδένεται εκεί που κανονικά προσδένεται η αδενοσίνη) ενός νευροδιαβιβαστή που ελέγχει λειτουργίες του εγκεφάλου. Ο FDA της Αμερικής έχει δώσει έγκριση ασφαλείας για την καφεΐνη που πέρα από τη φυσική πηγή της, τη συναντάμε σε προϊόντα διατροφής και σε ενεργειακά ποτά.

 

4 Σημαντικές αλήθειες για τον καφέ και την καφεΐνη:
  1. Αυξάνει τη λιπόλυση. Βασική προϋπόθεση είναι το αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο για το χάσιμο λίπους. Δεν είναι τυχαίο ότι στα περισσότερα λιποτροπικά του εμπορίου υπάρχει η καφεΐνη ως συστατικό τους (1).
  2. Αυξάνει τις επιδόσεις στις αθλητικές δραστηριότητες (2).
  3. Βελτιώνει την πνευματική λειτουργία. Δείτε τις μαθησιακές επιδόσεις αλλά και την ποιότητα της δουλειάς να βελτιώνονται καταναλώνοντας το καφεδάκι σας (3).
  4. Λειτουργεί έναντι της κατάθλιψης (στις γυναίκες) (4).

 

To the point: Η κατανάλωση καφέ και της καφεΐνης όχι μόνο δεν είναι βλαβερή αλλά έχει και πάρα πολλά οφέλη για την υγείας μας. Μπορείτε να καταναλώνετε 300 mg καφεΐνης (3 φλιτζάνια καφέ) χωρίς κανένα πρόβλημα. Στις εγκύους, οι διατροφικές συστάσεις μιλούν για 1 με 2 φλιτζάνια καφέ.

 

καφεΐνη

Think Coffee – Nutri-Vibes.com

 

 

You may also like

Leave a Comment