Άρθρα

6 δραστηριότητες που μειώνουν το στρες

posted by Alexandros Rarakos May 4, 2017 0 comments

 

Η κορτιζόλη και το στρες μπορούν να σε σκοτώσουν. Ωστόσο η παρουσία του στρες εξελικτικά ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου.

Ίσως θα έχετε ακούσει το fight or flight mode (πάλεψε ή τρέξε για τη ζωή σου). Όταν βρίσκεται ο άνθρωπος σε αυτό το mode τότε όλα λειτουργούν σε υπερβολικό βαθμό ενώ οι παλμοί αυξάνονται, η όραση βελτιώνεται, οι μυς είναι έτοιμοι να αποδώσουν έτσι ώστε ο οργανισμός να αντιμετωπίσει όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί το ερέθισμα είτε παλεύοντας είτε φεύγοντας να γλιτώσει από τον κίνδυνο.

Πλέον, στις δυτικές κοινωνίες αυτά τα ένστικτα δεν τα πολυχρειαζόμαστε όμως είναι σε χρήση συνέχεια. Θυμήσου τον εαυτό σου στο φανάρι με κίνηση, πριν τις εξετάσεις σου για το πανεπιστήμιο, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο δάνειο που τρέχει, στους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς κ.α..

Σήμερα θα αναφέρουμε 6 δραστηριότητες οι οποίες σύμφωνα με έρευνες μειώνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους.

  1. Άσκηση

Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, ιδιαίτερα το βράδυ. Αυτό έχεις αποτέλεσμα να έχεις καλύτερη ποιότητα ύπνου κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν κατα τη διάρκεια της μέρας βιώνεις στρεσογόνες καταστάσεις (1).

Ταυτόχρονα η άσκηση σε κάνει πιο ευδιάθετο. Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που αθλούνται είναι λιγότερο ‘’θλιμμένοι’’  (2). Μάλιστα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άτομα με ‘’βαριά’’, κλινική κατάθλιψη κατέληξε οτι η άσκηση έχει παρόμοια θεραπευτική δράση με τα αντικαταθλιπτικά (3). Η Αμερικανικη Ένωση Ψυχολόγων με άρθρο της προτρέπει τους ψυχολόγους να χρησιμοποιούν την άσκηση ως θεραπευτικό εργαλείο, κάτι που συχνά παραμελείται(2)

 

  1. Γιόγκα

Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται όλο και περισσότερες έρευνες μέσω των οποίων αποδεικνύεται η θεραπευτική δράση της Γιόγκα .Ο συνδυασμός σωματικής δραστηριότητας, ασκήσεων αναπνοής, διαλογισμού και χαλαρωτικής μουσικής φαίνεται οτι δημιουργεί ενα ιδιαίτερα ευνοικό κλίμα για την ψυχολογία του ατόμου καθώς μειώνει το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα (4).

 

  1. Μασάζ

Το μασάζ μπορεί να μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης κατα 31% και να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης κατά 28% και 31% αντίστοιχα (6).

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με καρκίνο έδειξε οτι το μασάζ μειώνει τον πόνο και βελτιώνει τη διάθεση (5).

 

  1. Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου σου

 Οι ώρες που κοιμάσαι, η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου σου επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης. Τα άτομα που δουλεύουν βράδυ έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Ουσιαστικά το πρόβλημα εμφανίζεται στην απορρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού (κιρκαδιος ρυθμός). Εξελικτικά, το φως του ήλιου ρύθμιζε και ρυθμίζει ακόμα το βιολογικό σου ρολόι.

Μερικές συμβουλές για καλύτερο ύπνο είναι η γυμναστική αλλά οχι αργά το βράδυ, η αποφυγή καφείνης μετά τις απογευματινές ώρες και ο περιορισμός της έκθεσης σου σε οθόνες όπως το λάπτοπ και το κινητό καθώς το ‘’μπλε φως’’ που εκπέμπουν μειώνει τη μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον ύπνο σου (7).

 

  1. Η επαφή με τη φύση

 Άτομα που ζουν σε περιοχές με εντονότερο το στοιχείο της φύσης είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν λιγότερο στρες. Η επαφή με τη φύση μειώνει το άγχος, το θυμό, την επιθετικότητα και βελτιώνει τη διάθεση και τη συνολική ευτυχία (11). Επίσης οι ήχοι της φύσης επηρεάζουν το fight or flight mode καθώς προάγουν την ηρεμία, μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό, την πίεση και την κορτιζόλη (10).

 

  1. Η επαφή με το σκύλο σου

Η επαφη με ζώα, κυρίως σκύλους, έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία και μειώνει τα επίπεδα στρες. Η αγάπη και η επικοινωνία με τον σκυλο σου έχει αγχολυτική επίδραση (12).

You may also like

Leave a Comment