Άρθρα

6 μυθοι γυρω απο τη διατροφη

posted by Alexandros Rarakos November 16, 2016 1 Comment

Μια μικρή εισαγωγή

Στην κοινωνία που ζούμε, ΟΛΟΙ ξέρουν από διατροφή. Από τον πιο ‘’απλό’’ πολίτη μέχρι τα πιο γνωστά site, θα πάρεις μια συμβουλή σχετικά με τη διατροφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση και την υιοθέτηση πρακτικών- συνηθειών οι οποίες δεν αποδίδουν και κάνουν τη ζωή σου πιο δύσκολη. Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα προσπαθήσω να απομυθοποιήσω πολλές απο τις λανθασμένες απόψεις που κυριαρχούν στο χώρο, πάντα βασιζόμενος σε έρευνες.

 

Μύθος 1ος :  ”Για να αδυνατίσεις πρέπει να καταναλώνεις 6 γεύματα”

Αυτή η θεωρία βασίζεται στην υπόθεση οτι ‘’η κατανάλωση πολλών γευμάτων αυξάνει το μεταβολισμό΄’. Όσο και να σας ακούγεται περίεργο, αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος. Πλήθος μελετών δείχνουν οτι η κατανάλωση λιγότερων γευμάτων δεν επιδρά στο μεταβολισμό (2)(3)(4).

Ναι αλλά αν κάνω λιγότερα γεύματα δε θα πεινάω περισσότερο;

Εξαρτάται. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Κάποιοι, όταν καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα έχουν καλύτερη ρύθμιση της όρεξης τους. Ωστόσο, σε άλλα άτομα ένα μικρό γεύμα-σνακ (π.χ. μήλο-ξηροί καρποί) μπορεί να ‘’ανοίξει’’ την όρεξη (5).

Συμβουλή: Μπορείς να καταναλώνεις όσα γεύματα θες. Παρατήρησε τη συμπεριφορά σου και κατέληξε στην αποτελεσματικότερη για εσένα στρατηγική.

 

Μύθος 2ος : Το πόσο χορτασμένος νιώθεις εξαρτάται μόνο από τις θερμίδες που καταναλώνεις και όχι από τα τρόφιμα

Αν καταναλώσεις μια μεγάλη σαλάτα που έχει ελάχιστες θερμίδες (περίπου 100 Kcal) μπορεί να έχεις μεγαλύτερο κορεσμό από οτι αν καταναλώσεις 4-5 μπισκότα ή ένα μεγάλο αναψυκτικό (περίπου 350 Kcal). Αναρωτιέσαι γιατί ; Εξαρτάται από τα μακροθρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Τα λιπαρά και οι πρωτείνες απορροφώνται πιο αργά απο τον οργανισμό σε σχέση με τους υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να μας προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό. Επίσης οι φυτικές ίνες που περιέχουν κάποια τρόφιμα (σαλάτες-φρούτα) αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού χωρίς να προσθέτουν θερμίδες.

Tip: Στο πρωινό αντί για γάλα με δημητριακά κατανάλωσε 2 αυγά και 1 φέτα μαύρο ψωμί.

 

Μύθος 3ος: Η απώλεια βάρους δεν εξαρτάται από τις θερμίδες που καταναλώνεις αλλά από το πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα που τρως.

Αν οι ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνεις είναι περισσότερες απο τις θερμίδες που ‘’καις’’ , τότε το βάρος σου θα αυξηθεί. Δεν έχει σημασία αν οι θερμίδες προέρχονται από μπισκότα ή από φρούτα και λαχανικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πείραμα που έκανε ο Mark Haub, καθηγητής διατροφολογίας. Σε αυτό το πείραμα, ξεκίνησε μια διατροφή στην οποία όλες τους οι θερμίδες προερχοταν από ‘’ανθυγιεινά’’ τρόφιμα (fast food, μπισκότα, σοκολάτες). Παράλληλα, είχε υπολογίσει οι θερμίδες που καταναλώνει να είναι λιγότερες απο αυτές που ‘’καίει’’. Το αποτέλεσμα ; Απώλεια 12 κιλών σε 2 μήνες (1). Λίγα ‘’ανθυγιεινά’’ τρόφιμα μπορεί να αποτελούν μέρος τη διατροφής σου, αλλά πρέπει να υπολογίζεις τις θερμίδες και να μην υπερβάλεις. Η ποσότητα κάνει τη διαφορά.

 

Μύθος 4ος – 5ος -6ος ; to be continued

You may also like

1 Comment

Angeliki November 16, 2016 at 6:33 pm

Πολύ εύστοχο άρθρο. Κάθε φορά που πηγαίνω σε διαιτολόγο μου προτείνει να καταναλώνω τουλάχιστον πέντε γεύματα, κάτι που προσωπικά εμένα μου ανοίγει την όρεξη και με κάνει να τρώω περισσότερο. Όσες φορές μου έχουν πει να τρώω 10 αμύγδαλα για δεκατιανό, το μόνο που καταφέρνω είναι να ανοίγω την όρεξή μου και να τρώω παραπάνω.

Reply

Leave a Comment