Άρθρα

Πως ο ανεπαρκης υπνος μειωνει τη διαρκεια ζωης σου

posted by Alexandros Rarakos October 22, 2016 0 comments

O ύπνος είναι μια διαδικασία ανάρρωσης η οποία επηρεάζεται από την μελατονίνη και τον κιρκάδιο ρυθμό, μια βιολογική διαδικασία η οποία έχει περιοδικότητα και διαρκεί 24 ώρες. Τόσο ο ανεπαρκής όσο και ο υπερβολικός ύπνος συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών όπως διαβήτης, παχυσαρκία, καρκίνος και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες όπως την αντίληψη, προσοχή, εγρήγορση κλπ. Η έρευνα του Landrigan έδειξε οτι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο κάνουν 36% περισσότερα λάθη σε σχέση με τα άτομα που έχουν επαρκή ύπνο (1).

Η μελατονίνη χαρακτηρίζεται και ως ορμόνη του ύπνου. Είναι φωτοευαίσθητη και λόγω αυτού, η έκθεση ενός ατόμου σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ύπνου

untitled

Όπως δείχνει και το γράφημα, η ποσότητα ύπνου έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με το CDC ( Center for Disease Control and Prevention) το 37% των ενηλίκων κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες.

 

 

 

Υπνος και καρδιαγγειακά νοσήματα

2

 

Οι ενήλικες που κοιμούνται 7-8 ώρες έχουν τις λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως βλέπετε στο γράφημα τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες έχουν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης (2).

 

 

 

Υπνος και Διαβήτης τύπου 2

3

Τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες και περισσότερες απο 8 έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Όπως δείχνει το γράφημα τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες έχουν 2,5 φορε΄ς περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (2). Σκεφτείται ένα άτομο το οποίο έχει προδιάθεση για διαβήτη και ο ύπνος του είναι διαταραγμένος (συχνά και λόγω εργασίας). Πιθανότατα η εμφάνιση της νόσου θα επέλθει νωρίτερα.

 

Υπνος και Καρκίνος

Έρευνες δείχνουν ότι η μικρής διάρκειας ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του ενδομητρίου. Η μειωμένη έκκριση μελατονίνης λόγω της μικρής διάρκειας ύπνου και της έκθεσης σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας πιθανόν να συμβάλλουν στην αύξηση και ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων (2).

 

Υπνος και προσδόκιμο ζωής

4

Ο Kripke και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 636.095 άνδρες και 480.841 γυναίκες και έδειξαν συσχέτιση μεταξύ διάρκειας ύπνου και θνησιμότητας. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω ραβδόγραμμα, τα άτομα που συνηθίζουν να κοιμούνται 7 ώρες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ενώ τα άτομα που αναφέρουν διάρκεια ύπνου ≤ 6 ώρες και ≥ 8 ώρες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας (2).

To the point

Όπως βλέπετε ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Χωρίς πρόθεση να λογοκρίνω τους επαγγελματίες υγείας, η αξιολόγηση του ύπνου περνάει απαρατηρητη από τους περισσότερους γιατρούς παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις καθρεφτίζει την σωματική και ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Προτείνεται να κοιμάστε 7 με 8 ώρες ημερησίως. Σε επόμενο άρθρο θα αναφέρουμε τρόπους για την βελτίωση της ποιότητας ύπνου.

You may also like

Leave a Comment